103 éves korában elhunyt Kirk Douglas színészlegenda

103 éves korában meghalt a legendás színész, Kirk Douglas. Halálhírét fia, Michael Douglas közölte közösségi oldalain, ahol testvérei nevében is búcsúzott apjától.

Kirk a New York állambeli Amsterdamban született 1916. december 19-én Issur Danielovitch Demsky néven egy fehérorosz zsidó család fiúgyermekeként. Nehéz gyermekkora ellenére kiválóan tanult, sportolt, az egyetemen birkózásban és színjátszásban is jeleskedett.

A harmincas évek végén, amikor színpadi pályafutása elindult, nevét Kirk Douglasre változtatta. Első hollywoodi filmes szerepére 1946-ig kellett várni, amikor is a Martha Ivers furcsa szerelme című filmben mutatkozott be. 1949-ben játszott először Burt Lancaster oldalán, legendás párosuk hét kasszasikert eredményezett.

 

 

Három alkalommal jelölték Oscar-díjra: 1950-ben A bajnok, 1953-ban A szörnyeteg és a szépség, 1957-ben A nap szerelmese című filmért. Ez utóbbi meghozta számára a hírnevet és a festő Vincent van Gogh megszemélyesítéséért elnyerte a Golden Globe-díjat.

Olyan kasszasikerekben szerepelt, mint a Spartacus (1959), a Telemark hősei (1965), az Őrjöngés (1978) és a Végső visszaszámlálás (1980). Életes során több mint 75 filmben kapott szerepet.

Két házasságából négy fia született, közülük a legismertebb az Oscar-díjas Michael Douglas színész

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Facebook