Elhalasztják a világ egyik legnépszerűbb zongoraversenyét

Elhalasztják a világ egyik legnépszerűbb zongoraversenyét

Jövő októberre halasztják az eredetileg idén őszre tervezett 18. Chopin Nemzetközi Zongoraversenyt - közölték a világ egyik legnépszerűbb zongoraversenyének tartott varsói esemény szervezői.

A döntést Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter hozta a Nemzeti Frédéric Chopin Intézet igazgatójával, valamint az egészségügyi tárcával egyeztetve.

A 18. alkalommal tartandó versenyt 2021. október 2. és 23. között tartják meg a varsói Nemzeti Filharmóniában.

A lengyel kulturális tárca kiadott közleménye Piotr Glinskit idézi, aki szerint a világjárvány miatt nem lehet garantálni, hogy idén októberben tömegrendezvényeket lehet majd tartani közönség részvételével. Technikailag más megoldás is lehetséges volna, de a közönség nélküli Chopin-versenynek nem lenne sok értelme. Emellett a világszerte érvényes korlátozások megnehezítik a résztvevők előkészületeit az elődöntőre - tette hozzá.

További információkat a versenyről május 14-én közölnek.

A világ egyik legnépszerűbb zongoraversenyének tartott Chopin-versenyt 1927 óta ötévente rendezik meg Varsóban. A zsűri tagjainak többsége olyan világhírű zongoraművész, aki pályafutása kezdetén megnyerte a versenyt.

A legutóbbi, 2015-ös versenyt a Dél-Koreából származó zongorista, Szong Dzsin Cso nyerte meg. A híressé vált győztesek között található az olasz Maurizio Pollini (1960), az argentin Martha Argerich (1965), az amerikai Garrick Ohlsson (1970) és a lengyel Krystian Zimerman (1975).

ATEMPO.sk / MTI