Két felvidéki költő is Déry-díjat kapott

Két felvidéki költő is Déry-díjat kapott

Átadták a 2020-as Déry-díjakat Budapesten. Az elismerésben idén Babarczy Eszter, Bartók Imre és Ottilie Mulzet, valamint Szlovákiából Polgár Anikó és Csehy Zoltán részesült.

A Déry Tibor özvegyének végakarata alapján létrehozott díj az irodalmi élet kimagasló alkotóit jutalmazza. Az pénzjutalommal járó kitüntetés forrása a Déry-hagyaték, beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is. Az elismerés egyúttal Déry Tibornak is emléket állít, az átadóünnepség a névadó születésének évfordulóján, október 18-án vagy ahhoz közeli időpontban történik.

A díjat idén

Babarczy Eszter író-esszéista, műfordító, eszme- és művészettörténész,
Bartók Imre író, kritikus
és Ottilie Mulzet (születési nevén Rachel Mikos) műfordító nyerte el,

valamint a magyar nyelv oktatásáért és a magyar irodalmi művek népszerűsítésért megosztva Szlovákiából

Polgár Anikó költő, műfordító, irodalomtörténész
és Csehy Zoltán költő, műfordító, irodalomtörténész

Az elismerést odaítélő kuratórium elnöke Závada Pál, titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, tagja pedig Ilia Mihály, Keresztesi József, valamint Bán Zsófia volt.

Az első Déry-díjat 1984-ben adták át, akkor még Déry Tibor-jutalom néven. Az elmúlt 26 évben több százan részesültek az elismerésben, köztük olyan írók és költők, mint Csoóri Sándor, Csukás István, Esterházy Péter, Spiró György és Ottlik Géza, valamint olyan irodalomtörténészek, kritikusok, esszéisták, mint Csűrös Miklós, Ferencz Győző, Kovács Sándor Iván, Lengyel András, Németh G. Béla és Radnóti Sándor, Vida Gábor.

Legutóbb - 2018-ban - Danyi Zoltán, Mán-Várhegyi Réka és Mariarosaria Sciglitano vehette át a kitüntetést. 2019-ben forrás hiányában nem adták át a díjakat.

Idén virtuális díjátadót tartottak videokonferencián keresztül.

ATEMPO.sk / MTI