Szarka Gyula és Szűcs Nelli is látható lesz a Duna World rendhagyó magyar szórvány napi műsorában

Szarka Gyula és Szűcs Nelli is látható lesz a Duna World rendhagyó magyar szórvány napi műsorában

Közel egyórás műsorral készül a közmédia a Duna Worldön november 15-én vasárnap 10.52-től a magyar szórvány napjára. Az 52 perces Térkép extrában Szűcs Nelli, Szarka Gyula és a Szomszédnéni Produkciós Iroda két tagja is megszólal, akik által a komor hangulat mellett a vidámabb pillanatok is helyet kaptak a műsorban.

November 15-én, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának napján a magyar szórványban élők személyes történetein keresztül láthatják a nézők a Duna Worldön, hogy a kultúra, a nyelv és a hit megtartásával hogyan lehet felülemelkedni az örökölt sorson.

„Ne hagyjátok a templomot, /A templomot s az iskolát!” – írja Reményik Sándor, amely gondolat többször visszaköszön a közel egyórás műsorban. Szűcs Nelli, a tiszaújlaki származású Jászai Mari-díjas magyar színművésznő megható pillanatokat oszt meg életéről, amelyek nem csak az ő arcára csalnak könnyeket.

A Vágsellyén született Szarka Gyula Kossuth-díjas zenész, a Ghymes zenekar egyik alapítója is elmondja, hogyan élte, éli meg a kisebbségi létet.

A Kolozsvárról származó stand up páros tagjai, Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs a tőlük megszokott stílusban mesélnek a külhoni magyarság mindennapjairól. A vendégekkel Banner Géza műsorvezető beszélget a Nemzeti Színházban.

ATEMPO.sk / MTVA