Meghalt Claude Brasseur francia színész

84 éves korában elhunyt Claude Brasseur francia színész, akit legtöbben a Házibuli című 1980-ban készült filmből ismernek, de olyan alkotásokban is láthattuk, mint a Sokat akar a szarka, a Kemping, a Rendőrök háborúja.

Claude Brasseur 1936. június 15-én született Párizsban színész szülők gyermekeként. Már az ötvenes évektől színházban szerepelt, majd 1956-tól filmezni kezdett. Jean-Luc Godard Külön banda című, 1964-ben bemutatott filmjével tűnt fel. Több mint hatvanéves pályafutása alatt mintegy 150 filmben és televíziós produkcióban szerepelt.

A Házibuli filmekben Sophie Marceau apját játszotta. A Sokat akar a szarka... című vígjáték mellékszereplőjeként 1976-ban nyerte el először a César-díjat, három évvel később pedig a Rendőrök háborúja című filmben nyújtott játékáért megkapta a legjobb színésznek járó César-díjat is.

Sportolóként is ismert volt, a hatvanas években tagja volt a francia bobcsapatnak, 1983-ban pedig másodpilótaként a Párizs-Dakar rallyt is megnyerte Jacky Ickx autóversenyzővel együtt.

ATEMPO.sk