Sophia Lorent is kitüntetik az amerikai filmmúzeum megnyitóján

Sophia Lorent is kitüntetik az amerikai filmmúzeum megnyitóján

A legendás olasz színésznőt, Sophia Lorent és Haile Gerima etióp filmrendezőt is kitüntetik az amerikai filmakadémia Los Angeles-i új múzeumának megnyitóján szeptemberben.

A múzeum szeptember 25. és 30. között egyhetes ünnepi eseménysorozattal nyílik meg. Ennek részeként szeptember 25-én díszvacsorán köszöntik a múzeum két díjazottját, Sophia Lorent, aki a Visionary Awardot (Látnok-díjat), és Haile Gerimát, aki a Vantage Awardot (Nézőpont-díjat) kapja.

A Látnok-díjjal olyan művész vagy tudós munkásságát ismerik el, aki pályafutásával hozzájárult a filmművészet fejlődéséhez. A Nézőpont-díjat pedig olyan művésznek vagy tudósnak ítélik oda, aki "a filmművészet uralkodó narratíváját megkérdőjelezve segített azt kontextusba helyezni" - idézte a közleményt a The Hollywood Reporter.

A gálaesten Bob Iger Disney-főnök, valamint Tom Hanks és Annette Bening is elismerést kap azért a fáradhatatlan munkáért, amelyet a múzeum létrehozásához szükséges 388 millió dollárra (120 milliárd forintos) rúgó költségek előteremtésében, az adománygyűjtő kampány vezetésében végeztek.

A díszvacsora ínyencségeit Wolfgang Puck híres Oscar-séf konyhája készíti el.

"A Filmakadémia Múzeuma kiállításokkal, vetítésekkel, programokkal, gyűjteményével, valamint az éves gálával ünnepli és támogatja a filmművészek, filmtudósok és filmes szakemberek munkáját" - hangsúlyozta a múzeum elnök-igazgatója, Bill Kramer.

ATEMPO.sk / MTI