Sikerei ellenére sosem volt elégedett Máté Péter

Ünnepelt előadóként a tenyerén hordozta a közönség, mégsem volt maradéktalanul boldog Máté Péter. A magyar könnyűzene egyik nagyhatású énekes-dalszerzője sosem találta a helyét – minderről pályatársa, Solymos Tóni mesélt.

„Örökös problémája volt Máté Péternek, hogy nem tudott mit kezdeni a közönség ünneplésével, a sikerrel. Biztos vagyok benne, hogy ez nem volt neki elég, ezt milliószor a tudtunkra is adta. Nem volt egy hagyományos slágerénekes, mint Szécsi Pál, Koós János vagy Aradszky László, de nem tartozott a rock világába sem. Modern táncdalénekesként sosem találta a helyét a zenei palettán”

– magyarázta a zenész pályatársa, Solymos Tóni, aki szerint Máté Péter azért lehetett korszakának magányos farkasa, mert tehetségével, egyedi stílusával megelőzte a saját korát. Úgy gondolja, emiatt örvendenek dalai évtizedekkel a halála után is nagy népszerűségnek. A zenész karrierjének ugyanakkor ez a tragédiája: a totális szakmai elismerést és népszerűséget csak halála után kaphatta meg.

 

 

Solymos Tóni szavait Tabáni István is megerősítette, mindketten okkal nosztalgiáztak: közös Máté Péter koncertre készülnek. Bár Tabáni Istvánt sokszor hasonlítják Máté Péterhez, az énekes ezt az egyezést mindössze az előadásmódjuk szenvedélyességében látja.

Máté Péter dalai ma is nagyon népszerűek

„Gyakran állítanak párhuzamba Máté Péterrel, miközben ő egészen más személyiség volt, mint én. A közös kapocs közöttünk pusztán annyi, hogy a rá jellemző kifejező erő és előadói átélés megvan bennem is” – tette hozzá, aki ha nem is elégedett mindig önmagával és a teljesítményével, boldog és kiegyensúlyozott szakmai életet tudhat magáénak. Az előadó kiemelte, meggyőződése, hogy a halhatatlan művész örökérvényű dalszövegei és fülbemászó dallamai még biztosan évtizedekig magukkal ragadják a közönséget.

ATEMPO.sk / MTVA