17. századi mesterhangszeren játszik mostantól Oláh Vilmos hegedűművész

17. századi mesterhangszeren játszik mostantól Oláh Vilmos hegedűművész

Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművészhez került az a 17. századi mesterhangszer, amelyen korábban Ligeti András Kossuth-díjas karmester és hegedűművész játszott. A hangszerre halála után írt ki pályázatot a magyar állam. A különleges hegedűt először február 27-én hallhatja a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar koncertjén.

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Oláh Vilmos nyerte el a lehetőséget, hogy használatba vegye azt a 17. századi mesterhegedűt, amin több mint 40 évig Ligeti András hegedűművész játszott. A magyar állam tulajdonában lévő páratlan hangszerre a művész halálát követően írtak ki pályázatot.

Kulturális nagykövetként évek óta nemzetközi szinten képviseli hazánkat.

„A küldetésem, hogy a magyar zenét minden emberhez eljuttassam a legtisztább forrásból. A hangszeren keresztül olyan értékeket közvetíthetek, amely a kultúránk sajátja, a magyar emberek világát eleveníti meg” – nyilatkozta a Liszt Ferenc-díjas művész, aki február 22-én vette át az egyedi készítésű olasz hegedűt.

A mesterhangszert olyan művészeknek adják használatba, akik nap, mint nap szólistaként állnak színpadon, illetve nemzetközi versenyeken eredményesen szerepelnek. A nagy értékű hegedű szimbóluma mindannak, amit a magyar klasszikus zene képvisel: kulturális jelentőség, évszázados hagyomány, nemzetközi szintű elismertség.

 

 

Ligeti András, a hangszer korábbi birtokosa, karmesterként rendkívül széles repertoárt tudhatott magáénak. Munkásságát több kitüntetéssel is elismerték. Sok szállal kötődött a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez, a 90-es években a szimfonikus zenekart vezénylete öt éven át, majd ezt követően igazgató karmestere lett.

A mesterhegedű karakteres hangját február 27-én hallhatja először a nagyközönség a Művészetek Palotájában. A hangversenyt Ligeti András emlékének szentelik. Oláh Vilmos Brahms egyetlen hegedűversenyét játssza a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén, Vásáry Tamás vezényletével.

ATEMPO.sk / MTVA