Triptichon - Esterházy János életéről szóló dokumentumfilm készült

Triptichon - Esterházy János életéről szóló dokumentumfilm készült

A felvidéki Esterházy János gróf életét, szenvedéstörténetét és az Esterházy-ügy drámai utóéletét mutatja be a Triptichon - Esterházy János élete és öröksége című dokumentumfilm.

Esterházy János - arisztokrata származása miatt is - úgy érezte, elsőrangú felelősséget kell vállalnia a csehszlovák, majd a szlovák parlamentben is - idézte fel a film premierjén Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, bíboros, prímás.

Mint megjegyezte, a felvidéki politikus komoly szerepet vállalt a kisebbségi magyarság életében, ugyanakkor keresztény, katolikus meggyőződését is vállalta a közéletben.

"Volt benne annyi bátorság, hogy a szlovák parlamentben egyedüliként szavazott az ország zsidótörvénye ellen"

- méltatta a mártír sorsú politikust Erdő Péter, hozzátéve: Esterházy János mindvégig következetes volt, nem véletlen, hogy a katolikus egyház megindította a boldoggá avatási eljárását.

Az alkotás a Triptichon Film, az MTVA és a lengyel TVP S.A. koprodukciójában készült.

Csányi János, a film vezető producere elmondta: több mint 1 év kutatómunkát, csaknem 1 év forgatást és 1 év utómunkát követően jelent meg a dokumentumfilm.

Mindehhez öt országban forgattak, több mint 50 nagyinterjút vettek fel, melyekből eddig négy dokumentumfilm készült el. Ezek közül a Duna Televízió 2021 végén több alkalommal vetítette a 3-szor 52 perces történelmi minisorozatot, a lengyel állami televízió a közeljövőben tűzi műsorára a lengyel közönségnek szánt, 72 perces filmváltozatot, valamint az alkotók Apám, Esterházy János című, 35 perces, rövid dokumentumfilmje tavaly már díjat nyert a Savaria Filmszemlén.

 

 

A premieren a filmalkotások 80 perces fesztiválváltozatát mutatják be, ezzel lezárva a filmkészítés első szakaszát, hogy a munkát egy nagyjátékfilm és egy nemzetközi tévéfilmsorozat előkészítésével folytassák.

ATEMPO.sk