Portréfilm készül a Pityke őrmester, a Mézga család és Dr. Bubó alkotójáról

Portréfilm készül a Pityke őrmester, a Mézga család és Dr. Bubó alkotójáról

Portréfilm készül a Pityke őrmestert és Dr. Bubót is megalkotó Maros Zoltán animációs rendező munkásságáról, egy szolgasorba kényszerített erdélyi testvérpár küzdelmeit pedig megrendítő dokumentumfilm dolgozza fel.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) több mint 2 éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A Televíziós Döntőbizottság júliusi ülésén két dokumentumfilmnek szavazott meg gyártási támogatást.

 

 

Maros Zoltán rajzfilmes keze alatt a magyar animáció olyan legendás figurái keltek életre, mint Pityke őrmester, a Mézga család, a La Fontaine mesék, vagy a Dr. Bubó szereplői, később pedig a párizsi Gaumont, majd a Disney vezető munkatársaként dolgozott. A magyar animáció számkivetettjei című portré-dokumentumfilm az idén 72 éves alkotó rendkívül gazdag munkásságát mutatja be Ballai András rendezésében. A portréfilm gyártását 19 milliós forinttal támogatja a Filmintézet.

 

 

A Fülöp testvéreknek, Leventének és Csabának, a gyermekcselédek szolgasorsa jutott a XXI. században, az ő tragikus történetüket dolgozza fel a Szolgának születtek című dokumentumfilm. A szolgaság Erdély-szerte elterjedt intézményét bemutató megrendítő alkotást Moharos Attila rendezi a Nemzeti Filmintézet 25 millió forintos támogatásával.

 

 

ATEMPO.sk / NFI