Peter Srámek is Fonogram-díjat kapott – ők lettek 2023-ban a nyertesek

Huszadik alkalommal adták át a Fonogram - Magyar Zenei Díjakat. A Fonogram-nap keretében az egyes zenei kategóriák nyerteseire izgalmas videók formájában derült fény. A 25 fős szakmai zsűri 18 műfaji kategóriában ítélte oda a díjakat. A MAHASZ emellett nyilvánosságra hozta azt is, hogy ki nyerte #azévslágere közönségszavazást.

Szakmai elismerésben részesült a hazai klasszikus pop-rock kategóriában a - többek között Tátrai Tibor által alapított - godfater. zenekar.

Hallgasd meg itt Tátrai Tibor új zenekarának, a godfaternek a debütáló lemezét

A magyar modern pop-rock mezőnyben a Margaret Island győzedelmeskedett, az alternatív/indie-rock kategóriában a Platon Karataev, a hard rock/metal jelöltek közül a Depresszió zenekar lett a legjobb. Az elektronikus zenei produkciók közül Caramel x Willcox kapott elismerést.

Az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában a felvidéki Peter Srámek - A Király című filmzenelemeze lett.

A Király sorozat sikere után új dalokat várnak tőlem – Exkluzív Peter Šrámek-interjú

Ritka, de nem példa nélküli a Fonogram-zsűri munkája során a szavazategyenlőség. 2023-ban holtverseny alakult ki a hazai rap/hip-hop kategóriában, így Beton.Hofi "PLAYBÁNIA" című albumát, illetve Majka és Molnár Tamás "Azt beszélik a városban" című közös dalát egyaránt szakmai díjjal jutalmazták.

A speciális zenei kategóriákban elismerést kapott idén László Attila, a Hot Jazz Band, a Subtones és Cserepes Károly.

A 2022-es év felfedezettje a Valkusz Milán és Marics Peti alkotta ValMar, míg az év hangfelvétele kategóriában közönségszavazás során a 4S Street "Mesélek a bornak" című dalára voksoltak a legtöbben.

A Fonogram - Magyar Zenei Díj nemzetközi kategóriáiban ők lettek a legjobbak: Bruce Springsteen, Ava Max, Tears For Fears, David Guetta, Kendrick Lamar, Ghost.

A 2023-as életműdíjak bejelentésére május 5-én, pénteken kerül sor.

ATEMPO.sk