Bolgár film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban – felvidéki színészek filmjei is műsoron voltak

Bolgár film nyerte a fődíjat Karlovy Varyban – felvidéki színészek filmjei is műsoron voltak

Sztefan Komandarev bolgár rendező Blaga leckéi című, bolgár-német koprodukcióban készült filmjének ítélték oda szombaton az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt.

A díjnyertes alkotás egy nyugdíjas tanítónő viszontagságait, problémáit mutatja be, miután csalók elvették tőle megtakarításait.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dollár pénzjutalom jár, az idén 11 film versengett. Magyar alkotás nem volt közöttük. A hagyományos 12 film azért csökkent 11-re, mert Kína néhány nappal a megnyitó előtt visszavonta a szemléről összes filmjét, a prágai sajtó szerint a megromlott cseh-kínai viszony következményeként. A pénzjutalmon fele-fele arányban osztozik a film rendezője és producere.

A kilencnapos filmszemle zárógáláján Robin Wright amerikai színésznő Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. A Golden Globe-díjas amerikai színésznő és filmrendező a rangos elismerést személyesen vette át.

Ugyancsak a zárógálán kapta meg a fesztiválelnök díját Daniela Kolárová neves cseh színésznő.

A nyitógálán Russell Crowe Oscar-díjas ausztrál színész és zenész kapott Kristályglóbuszt a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért, aki koncertet is adott zenekarával a városban.

 

 

A kilencnapos szemlén az idén 143 filmet vetítettek, ami kevesebb, mint a korábbi évek átlaga. Háromtucatnyi alkotásnak Karlovy Varyban volt a világpremiere.

2023-ban három felvidéki magyar színésznő is látható volt a versenyben. Jókai Ági a Kígyógáz (Hadí plyn) című cseh filmben szerepelt, melynek itt volt a világpremierje. A Közelben (Nablízku) című szlovák rövidfilm Bandor Éva főszereplésével is itt került bemutatásra. A filmszemlén Borbély Alexandra pedig az Egy érzékeny ember (Citlivý člověk) című cseh-szlovák groteszk drámában debütált.

A nézők száma meghaladta a 123 ezret, ami ugyan kétezerrel több, mint tavaly, de még elmarad a koronavírus-járvány előtti évek 137-139 ezres átlagától.

EZ, ATEMPO.sk / MTI