A Budapesti Fesztiválzenekart és Fischer Ivánt is a világ legjobbjai közé választották

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) bekerült a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé, Fischer Iván pedig karmesterek között a hatodik helyen végzett a Bachtrack klasszikus zenei szakportál listáján.

A Bachtrack felkérésére a legfontosabb európai és amerikai napilapok zenekritikusai először 2015-ben rangsorolták a világ tíz legjobb szimfonikus zenekarát és tíz legjobb karmesterét.

A szavazást nyolc év után megismételték, és a Budapesti Fesztiválzenekar egyetlen nem nyugat-európai, illetve nem amerikai zenekarként a nyolcadik helyen végzett. A kritikusok Fischer Ivánt a karmesterek nemzetközi top10-es listáján a hatodik helyre rangsorolták.

 

Budapesti Fesztiválzenekar

 

A kritikusok a Berlini Filharmonikusokat választották meg a világ legjobb szimfonikus zenekarának, és karmesterét, Kirill Petrenkót a legkiválóbb zenei vezetőjének. A top10 zenekar listájára a BFZ mellett három amerikai, három német, egy brit, egy osztrák és egy holland együttes került fel.

A szakportál szerint a ranglistán a világ legjobb közép-európai zenekarai közé a berlinieken kívül a Lipcsei Gewandhaus, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Bécsi Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar tartozik.

A BFZ helyezése pozitív értelemben a leginkább meglepő a listán a nehézsúlyú versenytársak között, ugyanis az idei top10-ben a BFZ a legifjabb, mindössze 40 éve alapított zenekar, rajta kívül csak a bajor együttes életkora nem éri még el a száz évet. Az ezredvég évtizedeiben kétségkívül a Fischer Iván vezette magyar zenekarnak sikerült a leggyorsabban eljutnia a világ elitjébe.

A BFZ közel másfél évtizede szerepel a szimfonikus zenekarok nemzetközi toplistáin. A Gramophone zenei magazin már 2010-ben a világ kilencedik legjobbjának ítélte, tavaly pedig - szakmai minősítés és közönségszavazás után - Az Év Zenekara díját kapta meg az együttes.

ATEMPO.sk / BFZ