Triplázik Az ember tragédiája a tévében a magyar dráma napján

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából egyedülálló nemzetközi színházi produkció született. Tizenegy ország színművészeti hallgatói adták elő Az ember tragédiájának színeit saját kultúrájuk szűrőjén keresztül. A hatórás előadás televíziós premierként az M5 kulturális csatornán látható a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A közmédia valamennyi csatornája kivételes tartalmakkal készül a jeles napon.

Kétszáz éve született a magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja, Madách Imre. Az évforduló alkalmából a Színházi Olimpia kiemelt programjaként valósult meg a Madách Projekt 2023 című nemzetközi színházi előadás. Tizenegy ország színművészeti egyetemeiről érkeztek hallgatók Budapestre, hogy saját feldolgozásukban bemutassák Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának valamely színét.

A Vidnyánszky Attila által életre hívott projektben a dráma tizenöt színét egy-egy ország színművészet szakos hallgatói adták elő saját anyanyelvükön és rendezésükben, az általuk megálmodott díszletben.

A több mint hatórás előadás az M5 kulturális csatornán szeptember 21-én 21 órától látható. A vetítés aktualitását a magyar dráma napja adja, amelyet 1984 óta tartanak annak tiszteletére, hogy 1883-ban e napon volt Az ember tragédiájának ősbemutatója.

A különleges színháztörténeti pillanatok bemutatásán túl a magyar dráma napján további műsorokkal is várja az irodalom és a színház rajongóit a közmédia kulturális csatornája. Műsorra tűzik Jókai Mór A szegény gazdagok című regényének filmadaptációját, a Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony drámájából készült tévéfilmet, valamint Móricz Zsigmond művének, az Égi madárnak újabb feldolgozását.

A magyar dráma napján a Duna 21 órától Madách Imre drámájának a Nemzeti Színházban 2002-ben nagy sikerrel bemutatott előadását adja. Az ember tragédiája modern rendezésű változata a színpadtechnika lehetőségeit felvonultatva nyújt különleges élményt az irodalom- és színházkedvelő közönségnek. A szereplők között van a felvidéki Gubik Ági, Szarvas József, Pap Vera, Alföldi Róbert, Básti Juli, Bitskey Tibor és Bodrogi Gyula is.

A Duna Wolr-ön 16.45-től pedig Az ember tragédiája 1985-ös felvételét tekinthetjük meg, melyben Bubik István, Sinkovits Imre, Trokán Péter, Papadimitriu Athina és mások láthatók.

A Kossuth Rádió is csatlakozik a tematikus műsorfolyamhoz. A megújult Kalendárium élőben készít interjúkat neves alkotókkal, a Rádiószínház az ünnepnapon először mutatja be vadonatúj Liliomfi-rádiójáték sorozatát. A magyar dráma és színház megszületésének történetét feldolgozó mű, az MTVA archívumában eddig nem szerepelt, ezért hiánypótló az ötrészes alkotás. A főbb szereplőknek olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Vándor Éva, Zsigmond Emőke, Ágoston Péter, Kálloy-Molnár Péter vagy Reviczky Gábor.

ATEMPO.sk
Fotó: Katkó Tamás / Nemzeti Színház