Ők a Harmónia-díj jelöltjei 2023-ban

A Harmónia-díj a szlovákiai magyar zenei élet egyetlen szakmai elismerése tizenkettedik évfolyamába lépett. A díjátadó gálaest - mely először 2011-ben került megrendezésre Lábszky Olivér ötlete alapján - évekig vándorolt az országban, erősítve ezzel az elismerés országos jellegét. A szervezők azonban 2019-ben úgy döntöttek, a díjátadó ünnepség állandó helyszíne, otthona, főszervezője a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ lesz.

Új kuratórium alakult, mely néhány dologban megváltoztatta a korábbi hagyományokat, hogy ezzel is a szlovákiai magyar zenei élet rangját erősítsék. Megszűntek a kategóriák és minden évben egy ember kaphatja csak meg az elismerést.

Ők kapták a Harmónia-díjakat 2022-ben

Ők kapták a Harmónia-díjakat 2021-ben

Ők kapták 2020-ban a Harmónia-díjakat

Török Ferenc hegedűművész kapta 2019-ben a Harmónia-díjat (+FOTÓK)

 

2023-ben is 3 kiváló felvidéki művészt, csapatot választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Hogy ki nyeri az elismerést, a Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díjat csak az utolsó pillanatban, a döntés napján derül majd ki.

Az idei jelöltek az Opera Trió (Kevicky Tünde, Kollár Katalin, Kovács Nagy Andrea), Jánoska Tibor zongorista, énekes (a Fortissimo zenekar alapítója) és Farkas Attila gútai billentyűs jazz zenész. Ezúttal is átadásra kerül az Életműdíj is, ennek idei birtokosa az idén 75 éves Stubendek István karnagy-zenepedagógus lesz.

75 éves Stubendek István, a Concordia Vegyeskar karnagy

 

Az ünnepélyes díjátadó gálára október 14-én kerül sor a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban. A fellépők között olyan művészek és zenekarok szerepelnek, mint a tavalyi győztesek Rácz Csaba és Kristóf Réka, valamint az Aron Hodek & The Pocket Crew, a Klinika zenekar, Kozma Orsi & Cseke Gábor Duó, Manuša – Júlia Kozáková és Patkoló Anikó.

 

OTT JÁRTUNK: A X. Harmónia-díj gálaműsora, kulisszákon innen és túl (KÉPRIPORT)

Kristóf Réka a távolból, Józsa Mónika és Rácz Csaba díjazottak a helyszínen fogadták az elismeréseket – A X. Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díj átadójának részletei (+FOTÓK)

 

Harmónia-díj 2023

 

EZ, ATEMPO.sk