A Kormorán fél évszázados múltja – Koltay Gergely filmje tévében

A Kormorán együttes történetéből készült Folytassátok holnap című filmet láthatják a nézők január 22-én 21.15-kor az M2 Petőfi TV műsorán. A kétórás összeállítás riportokkal, koncertek és színházi előadások részleteivel, valamint exkluzív felvételekkel idézi fel a Duna-díjas zenekar fennállásának mintegy öt évtizedét, valamint Koltay Gergely Kossuth-díjas és a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, dalszövegíró 70 évét.

A Kormorán alapítója, Koltay Gergely másfél éve látott neki legújabb rendezésének, a műfajteremtő együttes 47 évnyi történetét a kezdetektől napjainkig feldolgozó dokumentumfilmnek. A Folytassátok holnap nemcsak a zenekar legemlékezetesebb pillanataiból válogat, a Kossuth-díjas Koltay Gergely gyermekkorába, családi emlékeibe és élményeibe is bepillanthatnak a nézők.

Koltay Gergely nem csak a Kormorán együttes alapítója

A többi közt 70. születésnapjára kapott ejtőernyős ugrása is látható – osztotta meg a rendező az M5 Librettó című műsorában. Neves művészek – Papadimitriu Athina, Horváth Károly Charlie, Varga Miklós és Benkő Péter – rövid riportokban árulják el, mit adott nekik a folk-rock, etno-rock, nemzeti rock műfajok zászlós hajója. Koncert- és stúdiófelvételek, dalrészletek, a legnagyobb slágerek, valamint színházi jelenetek teszik teljessé az életmű-filmet.

 

{jamedia src="https://www.youtube.com/watch?v=Nq95YkK8-Fs" type="video" mtype="youtube"}

 

Koltay Gergely nevéhez több mint száz album, nyolcszáznál is több dal és mintegy ezer dalszöveg köthető, repertoárjában megtalálhatók a rockoperák, az oratóriumok, a zenés történelmi játékok, valamint a filmek. A ’70-es évek elején a Sebő együttesben zenélt: fuvolán, dudán, töröksípon és különböző furulyákon. Az országos mozgalommá szerveződött táncház úttörője volt. 1976-ban alapította meg a népzenei elemeket a rockzene stílusjegyeivel ötvöző Kormoránt Papadimitriu Grigoris-szal.

Összetartozás Koncertet adott a Kormorán Bécsben (FOTÓK)

Dalaik határon átívelők, generációkat kötnek össze, hidat képeznek múlt és jelen között. A zenekar sokszínűségét és alkotóerejét megannyi színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja – Honfoglalás, Sacra Corona, Trianon, A Költő visszatér, Elektra mindörökké, Zúgjatok harangok, A Megfeszített, A Napba öltözött leány.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az MTVA és a Vox-Trade Zrt. koprudukciójában készült. A rendező és forgatókönyvíró Koltay Gergely.

OTT VOLTUNK: A Kormorántól volt hangos Dunaszerdahely

 

Az együttes jelenlegi tagjai

Vadkerti Imre - ének, gitár
Fehér Nóra - ének
Gáspár Álmos - hegedű
Szűts István - billentyűs hangszerek
Karácson Zsolt - dob
Zsoldos Tamás - basszusgitár
Szekeres Zoltán - gitárok
Koltay Gergely - fúvós hangszerek
Koltay Sólyom - szaxofon

ATEMPO.sk / MTVA