Szakcsi Rádió - új online jazz rádió indul

Új online jazz zenei rádióval bővíti kínálatát a közmédia. A magyar jazz egyik legnagyobb alakja, Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zeneszerző, Petőfi Zenei Díj Életműdíjas, érdemes művész munkássága előtt tisztelegve a Szakcsi Rádió nevet viseli. A tesztadás március 15-től elérhető a szakcsiradio.hu weboldalon. A szakmai grémiumának egyik tagja a felvidéki Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, Petőfi Zenei Díjas zeneszerző, zenész is.

Az induló rádióval a közmédia új, online zenehallgatási lehetőséget kínál a jazz műfaj kedvelőinek. A zenei válogatást a legnagyobb hazai jazzműhelyekkel együttműködve, többségében a magyar jazz zene világából meríti majd a Szakcsi Rádió - a magyar jazz rádiója. A csatornán a zeneszámok mellett élő és archív koncertközvetítések hallhatók, interjúk készülnek a műfaj jeles képviselőivel, valamint a Bartók Rádióval való szoros együttműködésben kiemelt műsorok, közvetítések találhatók a csatorna kínálatában.

 

Szakcsi Rádió

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója a Szakcsi Rádió bejelentésekor úgy fogalmazott, Magyarország és az egész Kárpát-medence zenei nagyhatalom, a műfaji gazdagságban szereplő jazz a nemzeti kultúra része. „Elég csak Liszt, Kodály vagy Bartók nevét említenünk, máris a világ bármely pontján meg tudnak minket mutatni a térképen. A jazz sem kivétel ez alól. Zenekultúránk a folytonos megújuláson, és ugyanakkor gazdag hagyományaink őrzésén alapul, rendkívül termékeny talaj, amely értékeket integrál, ezzel még színesebbé, eredetibbé teszi saját örökségünket. Ezt a kulturális örökséget ápolnunk kell, több perspektívában is, élő koncertekkel és a hangzó anyagok hozzáférhetőségével.” Altorjai Anita fantasztikus színnek nevezte a rádióműsorok kavalkádjában a Szakcsi Rádió online felületét.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója elmondta, több szempont indokolta a rádió elindítását. „Egyrészt a magyar jazz története bővelkedik kiváló előadóművészekben és zeneszerzőkben, akik bár megjelentek a közmédia tartalmaiban – a Bartók Rádióban például dedikált műsorsávban szól jazz zene esténként –, de ezek a keretek szűknek bizonyultak a műfaj sokrétű bemutatásához, ezért biztosítunk ennek mostantól nagyobb teret. Másrészt a közmédia által a Nemzetközi Jazznap apropóján tavaly meghirdetett Magyar Jazz Hete nagy sikerrel futott a Bartók Rádióban és az M5-ön, és ez igazolta, hogy szükséges kiemelt figyelmet fordítanunk a műfajra.” Papp Dániel bejelentette:

a Szakcsi Rádió április 30-án, a Nemzetközi Jazznapon kezdi hivatalosan a műsorát.

 

Szakcsi Rádió

 

Gőz László, a Budapest Music Center alapító-igazgatója szakértőként támogatja az online rádió működését. A jazz-zenész, zeneakadémiai tanár hangsúlyozta, hogy az elmúlt 50 évben nagy mennyiségű rádiófelvétel készült magyar jazz-zenészekkel a Magyar Rádió jóvoltából, ezek az MTVA Archívumában digitalizált formában elérhetők.

„A rádiófelvételek mellett az elmúlt fél évszázadban több ezer lemezt és koncertfelvételt készítettek a magyar jazz-zenészek. Az, hogy ez most elérhető közkinccsé válik, a lehető legjobb, ami a magyar jazz életében történhet” – hangsúlyozta a Szakcsi Rádió szakmai grémiumának egyik tagja, aki mellett Bognár Attila, az A38 Hajó alapítója és Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, Petőfi Zenei Díjas zeneszerző, zenész vesz részt a testület munkájában.

Az induló rádió fóruma kíván lenni a magyar jazzéletnek, virtuális találkozóhelye a jazz kiemelkedő képviselőinek. A csatorna hangja a nemzetközileg elismert, kétszeres Fonogram-díjas énekes, dalszerző Harcsa Veronika.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Csöndör Kinga, Zih Zsolt, Vasvári Tamás, Cseke Csilla (MTVA)