Ma kezdődik a Kaposfest - Felvidék is képviselteti magát

Ma kezdődik a Kaposfeszt, a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, amelyen augusztus 19-ig klasszikus zenei hangversenyekkel, dzsessz- és gospelkoncertekkel, cigányzenével és kiállításokkal várják az érdeklődőket.

Magyarország egyik legjelentősebb, immár hatodik alkalommal megrendezett klasszikus zenei fesztiváljának idei programját új művészeti vezetők - Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellóművész - állították össze.

Az egyhetes programban 14 klasszikus zenei hangverseny szerepel, melyekre a szervezők tájékoztatása szerint már a fesztivál megkezdése előtt szinte minden jegy elkelt.

A nyitóhangverseny, melyen egyebek mellett Haydn-, Paganini- és Csajkovszkij-műveket adnak elő a művészek, este hét órakor kezdődik. Előtte a Kapos Hotel rendezvénytermében Loch Gergely egy délutáni kávé mellett ismerteti az esti koncert szerzőinek és műveinek legérdekesebb momentumait.

Péntektől szerdáig nemcsak este, hanem délután is lesznek koncertek, végül a fesztivál zárónapján - jövő hét szerdán - az esti gálakoncert előtt délelőtt és délután is lesz egy-egy komolyzenei hangverseny. A koncertek előtt minden nap lesz műsorismertető.

A fesztiválon fellépő több mint félszáz művész között mások mellett Andreas Ottensamer, Koh Gabriel Kameda, Würtz Klára, Farkas Gábor, Finghin Collins, Perényi Miklós, Dudu Carmel, Zempléni Szabolcs és az Erkel Ferenc Kamarazenekar ad koncertet a Szivárvány Kultúrpalota színpadán.

Ott lesz Celeng Mária operaénekes Csábról, Felvidékről is, akivel augusztus 15-én és 17-én is találkozhatunk három koncert alkalmával.

Celeng Mária és Farkas Gábor

A fesztivál szervezői szeretnének minél több fiatalt megnyerni a komolyzenének, ezért diákigazolvány felmutatásával most is lehetőség van arra, hogy a diákok az egy koncertjegy áráért megvásárolt "Kaposfest párnával" mind a 14 klasszikus koncertet meghallgassák.

A klasszikus zene kiváló előadói mellett a fesztivál idején ezúttal is ingyenes könnyűzenei koncertek színesítik a programot, melyeken a hazai könnyűzene, a dzsessz és a gospel rangos képviselői lépnek fel.

A cigányzene egyik legkiválóbb képviselője, ifj. Sárközi Lajos és zenekara nem először mutatkozik be a Kaposfesten. A korábbi években a vendégek és a klasszikus zenei koncerteken fellépő művészek körében egyaránt nagy sikert aratott együttes esténként a Kapos Hotelben ad koncertet. Egy másik helyszínen, a Hang-Árban péntek este a Blahalouisiana, szombaton a Headbengs, vasárnap a Random Trip, hétfőn pedig a Bolyki Balázs vezette Bolyki Soul and Gospel kórus lép színpadra.

A fesztivált képzőművészeti programok is gazdagítják, melyek egyike Baksai József Munkácsy-díjas festőművész csütörtök délután megnyíló, A csönd ideje című kiállítása a Vaszary Képtárban. Egy másik tárlaton Szigeti Tamás fotóművész neves klasszikus és dzsessz-zenészekről, karmesterekről, énekesekről készült képeit tekinthetik meg az érdeklődők a Rippl-Rónai-teremben. A da Capo című portrésorozat képein mások mellett Babos Gyula, Eötvös Péter, Kobajasi Kenicsiro, Kocsis Zoltán, Plácido Domingo, Rolla János és Szakcsi Lakatos Béla tartja kezében évtizedekkel korábban készült fiatalkori fotóját.

A Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál az elmúlt öt évben mintegy 100 ezer látogatót vonzott a somogyi megyeszékhelyre. A fesztivál idei programjáról a Kaposfest honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

ATEMPO.sk / MTI
fotó: 1foto.hu