Musique de l'Europe - világzenei fesztivál Budapesten

Tcha Limberger világhírű, vak belga szintó cigány hegedűs lesz a főszereplője szeptember 16-án, pénteken a Musique de l'Europe fesztiválnak a budai MOM Kulturális Központban.

A világzenei fesztiválon a tavaly őszi budapesti Womex nyitógáláján is nagy sikerrel koncertezett Tcha Limberger mellett fellép a magyar fővárosban működő, de nemzetközi (svéd-amerikai-francia) Taraf de Akácfa, illetve a hazai színtérről a Canarro, a Csángálló, a Bahorka, a La Kati Cuadro Flamenco, valamint a Kovács Zoltán trió.

A Traditional European Music Clash című est Kelet- és Nyugat-Európa zenei találkozása egy színpadon, egy műsorban, utazás a Franciaországból ismerté vált mánus szving, a flamenco, a balkán, a magyar, a román nép- és cigányzenén keresztül.

"Sok időt töltöttem már Magyarországon és Erdélyben, elég jól megtanultam a nyelvet is. Hosszú éveken keresztül csak magyar népzenével foglalkoztam" - mondta Tcha Limberger..

A 39 éves hegedűs, gitáros, énekes Brugge-ben született szintó vagy mánus cigányzenész családba, nagyapja, Piotto, és apja, Vivi Limberger is híres muzsikusnak számított, illetve számít Belgiumban. Már kisgyerekként megmutatkozott elképesztő tehetsége, nagy hatással volt rá Django Reinhardt gipsy swing stílusa. Számos belga zenésszel és formációval dolgozott együtt, majd 25 évesen elhatározta, hogy Magyarországra jön, hogy közelebbről megismerje az itteni kávéházi cigányzenét.

"Először gitáros édesapámmal és Koen De Cauter ismert belga zenésszel jöttem Budapestre. Gyorsan ráébredtem arra: muszáj megtanulnom ezt a nehéz nyelvet ahhoz, hogy a zenéjében elmélyedhessek. A Nyugat-Európában elérhető lemezeken, amelyeken a húszas évek prímásai játszottak, elképesztően izgalmasan szólt a pesti kávéházi cigányzene. Olyan egyéniségeket hallhattam, mint Rácz Béla, Magyari Imre vagy az ötvenes évekből Toki Horváth Gyula, aki nekem a csúcs volt. Boross Lajossal gyakran találkoztam és zenéltem is" - idézte fel Tcha Limberger.

Első budapesti tartózkodásából több mint egy év lett, majd azt tanácsolták neki, Erdélybe menjen, ha igazi magyar cigányzenét akar élőben hallani, ezért oda ment. Kalotaszegen hamar befogadták a helyi zenészek, jóval később Tóni Rudi brácsással és Berki Viktor bőgőssel megalakította a Kalotaszeg Triót. Legutóbbi albuma Fekete éjszaka, borulj a világra címmel tavaly jelent meg a Budapest Gipsy Orchestra kíséretével.

ATEMPO.sk / MTI