Takács András portrébeszélgetése Pozsonyban

Takács András portrébeszélgetése Pozsonyban

2019. február 28-án, csütörtökön 17.00 órától kerül sor a Magyar Örökség-díjas, szlovákiai magyar “Néptáncfejedelem”, Takács András tiszteletére rendezett portrébeszélgetésre a Pozsonyin Magyar Intézetben. A néprjzkutatóval és néptáncgyűjtővel Katona István koreográfus beszélget. A rendezvényen köszöntőt mond Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

Az est vendégei Novák Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas koreográfus és Agócs Gergely, zenész, etnográfus (Hagyományok Háza, Budapest). Közreműködnek a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes táncosai.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Takács András csehszlovákiai, majd szlovákiai magyar néptáncgyűjtő, koreográfus és néprajzkutató tagja volt annak a generációnak, amely a második világháborút átélve, küldetéstudatból táplálva mindent megtett a magyar közösség kultúrájának, ezen belül a magyar népi kultúrának az ápolásáért és továbbadásáért. Kezdetektől ott volt a Csemadok életének kellős közepében: belső munkatársként, folkloristaként, néprajzi gyűjtőként, koreográfusként. Szakmai felkészültsége miatt megkerülhetetlen és pótolhatatlan volt, és mindmáig pótolhatatlan.

ATEMPO.sk