Karácsonyi történetek - Rákász Gergely koncertje Dél-Komáromban

Karácsonyi történetek - Rákász Gergely koncertje Dél-Komáromban

2019. december 12-én, csütörtökön 18.00 órától a dél-komáromi Református templomban kerül sor Karácsonyi történetek címmel Rákász Gergely orgonaművész koncertjére.

A műsorban elmélyülünk Bach bensőséges rendjével, Händel és Berlioz feltölt bennünket energiával, majd antik Istenek vendéglátását élvezzük Holst, A Bolygók szvitjében.

Belépődíj 2990 forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Rákász Gergely Karácsonyi hangversenyei sokaknak jelentik “A Karácsonyt”.

Ez derül ki a közösségi oldalakon feltüntetett üzenetekből, amelyeket e több, mint 20 éve, minden decemberben megrendezésre kerülő koncertek után jelennek meg. Idén is színes, nagyjából 300 évet átölelő műsorral várják a Tisztelt régi, és új hallgatókat.

 

A műsorról:

II. György, Anglia királya legkevésbé rokonszenves ismerőseinkre emlékeztet bennünket fennhéjázásával, és nagy elégtétel látni, miképp tekeri ujja köré a ravasz Händel. Így születik meg mindannyiunk örömére a Tűzijáték zene.

Gustav Holst zenéjével a római Istenek látnak minket vendégül. Vénusz a szerelemre és az időtlen szépségre, Jupiter az uralkodás művészetére tanít bennünket, és az is kiderül, hogyan kölcsönöz a mai filmzene a 100 évvel ezelőtti klasszikusoktól.

A Rákóczi emlékévben minden koncerten megszólal Berlioz Rákóczi indulója. Kicsit körüljárjuk majd, kihez mi áll közelebb, Vak Pali, (egyáltalán ki volt ő!?) vagy a Magyarok Istene. Igyekszem majd visszahelyezni ezt a remekművet az iskolai ünnepélyek nevetgéléséből a megbecsülés közepébe, ahová való.

Bach megnyugtató és bensőséges koráljai elmélyülést adnak, játékos C-dúr Prelúdium és Fúgája pedig egyfajta keretet rajzol, amelyre Holst Jupitere rímel majd egy lendületes, sokszínű koncert végén.

Ez a Karácsonyi történetek zenéje, az időtlen zenetörténeti kommentárok ezzel együtt lélekben hangolnak bennünket a legszebb ünnepre.

ATEMPO.sk