A mi Kodályunk - Filmbemutató ás beszélgetés Kassán

A mi Kodályunk - Filmbemutató ás beszélgetés Kassán

2020. január 30-án, csütörtökön a délelőtti órákban kerül sor Petrovics Eszter: A mi Kodályunk című filmjének vetítésére a kassai Márai Sándor Alapiskola és Gimnázium épületében.

Ezt követően 18.00 órától a kassai MaJel Rovás Központban beszélgetés veszi kezdetét a film alkotóival, Muhi András producerrel, Petrovics Eszter rendezővel és Solymosi-Tari Emőke zenetörténésszel, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetőjével.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Kodály Zoltán gyermekkorát és fiatalkorát feldolgozó, az 1910-es szerzői estet a középpontba állító fikciós dokumentumfilm készült fiatal muzsikusok szemszögéből A mi Kodályunk címmel Petrovics Eszter rendezésében.

Az 1910-es önálló szerzői esten az I. vonósnégyes, a Kilenc zongoradarab, valamint a Szonáta gordonkára és zongorára című mű hangzott el. A filmben az estet nem rekonstruálják, hanem újból megrendezik 2019-ben - mondta el a rendező, hozzátéve: a kerettörténetben erre a hangversenyre készülnek a fiatal muzsikusok, Ránki Fülöp zongoraművész, Devich Gergely csellista és a Kruppa Kvartett, utóbbi a vonósnégyes részleteit adja elő.

A koncertre való készülődés közben ötlik fel a fiatalokban, hogy fel kellene kutatni Kodály múltját, így ellátogatnak Galántára és Nagyszombatra, a mai szlovákiai területekre, ahol a zeneszerző gyerekeskedett, majd gimnáziumi éveit töltötte. Megtekintik a Zobor-vidéket, ahova Kodály első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben.

A helyszínekre vonattal utaztak, amelyet indokolt az is, hogy Kodály Zoltán édesapja vasúti tisztviselő volt. A fiatalok a különböző helyszíneken muzsikusokkal, zenetörténészekkel találkoztak és beszélgettek - ismertette a 10 napos forgatás részleteit Petrovics Eszter.

A budapesti rész középpontjába Kodály egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerültek, valamint a szerzői est, amelynek az Erzsébet körúti Royal szálló hangversenyterme adott otthont.

A filmben minden információ a fiúk párbeszédeiből derül ki. "A film a fiatalok szemszögéből nézve viszi végig a nézőt a korszakon, s dialógus formában tárja elénk a mondandót" - hangsúlyozta a rendező, hozzáfűzve: nem klasszikus, hagyományos ismeretterjesztő filmet láthat a közönség.

Kodály írásai belső monológként hangzanak el Kaszás Gergő színművész előadásában, régi rádiós anyagok felhasználásával megszólalnak pályatársak és tanítványok, mások mellett Ferencsik János, Vikár László, Doráti Antal, Molnár Antal és Szokolay Sándor.

Petrovics Eszter hozzátette, hogy a másfél órás film a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) felkérésére készült három részes sorozat első darabja. A szűk stábot Muhi András producer, Sibalin György operatőr és Kun Balázs vágó alkotta.

ATEMPO.sk