Szarka Tamás irodalmi estje Budapesten

2020. január 22-én, szerdán 19.00 órától Irodalmi kávéházat szerveznek, a Magyar Kultúra Napja alkalmából, a budapesti Nem adom fel Cafe & Barban. A rendezvény keretében kerül sor Szarka Tamás (Ghymes) irodalmi estjére.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Az ajánlott adomány összege 500 forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Szarka Tamás - Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő immár 40 éve áll színpadon. Dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző irodalmi értékű szövegvilága mellett. Zenéje és versei hatnak az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene és a vers mélyről jön és erőt ad.

Zeneszerzői, költő pályafutása szinte példa nélküli. A 2018-as augusztus 20-i budapesti ünnepi tüzijáték zenéjének és verseinek alkotója. A 2019. június 4-i Nemzeti Összetartozás Napján a közös éneklés ötletgazdája.

Az elmúlt évtizedek alatt közel félezer dalt szerzett (a 35 éves Ghymes Együttes működése alatt eddig 27 önálló albumot jelentettek meg, melyekhez túlnyomó részt a zenéket Tamás komponálta, dalszövegeit pedig ő írta.) Egész estés zenés színházi darabjait mind siker koronázta (A cigánytábor az égbe megy, Vérnász, Benyovszky, Dózsa, Mária). Az Éden földön című darabot 2015. szeptember 25-én mutatta be a Budapesti Nemzeti Színház és az eltelt időszakban húszezren tekintették meg. A művész Rudolf Péter felkérésére komponálta meg az Üvegtigris 2. filmzenéjét.

Szarka Tamás 7 éves kora óta ír verset. 15 éves korában publikált először. Verseit lefordították szlovákra, franciára, németre, angolra. VÁVÁVÁ című első verseskötete 2000-ben jelent meg, ezt követte az Anonymus utazik 2005-ben, majd az Anonymus kérdez című kötet, mely 2006-ban látott napvilágot. Első Hangoskönyve 2008-ban készült, melyen versei és novellái Dörner György, Eperjes Károly, Gesztesi Károly, Pápai Erika, Rudolf Péter, Stohl András és Törőcsik Mari tolmácsolásában hallhatók. Több mint száz „Ghymes-dal" versét írta meg. Mária című kötete és a Tánc a hóban című kétnyelvű (magyar – szlovák) kötete 2014-ben jelent meg.

Több mint 3000 koncertet adott a világ 25 országában, 4 nagykoncertet a Budapest Arénában és 2016-ban közös koncertet a világhírű Grammy-díjas gitárossal Al Di Meolaval.

ATEMPO.sk