Szerelmem, Erdély - Rékasi Károly önálló estje Csilizpatason

Szerelmem, Erdély - Rékasi Károly önálló estje Csilizpatason

2020. február 21-én, pénteken 17.30-tól Wass Albert estre kerül sor Rékasi Károly prózai színpadi előadásában Szerelmem, Erdély címmel, a csilizpatasi kultúrházban.

A rendezvényre a Libertate polgári társulás Beszéljünk szabadon! című programsorozatának keretében kerül sor.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Az összeállítás középpontjában a második világégés után imádott Erdélyéből menekülni kényszerülő, életének nagyobbik felét emigrációban élő író lelki és szellemi vívódásait, a megkapaszkodással járó gyötrelmeket igyekszik bemutatni.

Az előadóest „cselekménye” az 50-es évek elején, Amerikában kezdődik. A fő gondolati ívet az író életében jelentős szerepet játszó asszonyokhoz írott levélrészletek montázsából építkezik.

Felesége és öt gyermekének édesanyja Siemers Éva. Wass Albert 1952 tavaszán Amerikából elválik tőle, és még ugyanebben az évben házasságot köt Elizabeth McClainnel. A harmadik nő – feltehetően Wass Albert életének legnagyobb szerelme – az írónál tíz évvel idősebben Éltető Marianne, akit a levelekben Cikének, Cikécskének, olykor Bubának szólít.

Wass Albert életében mindhárom asszonyt elveszítette. Wass Albert 90 éves korában, 1998-ban hunyt el. Szeleczky Zitához írott levelekből kiderül, hogy a színésznő a Wass Albert versek nagy népszerűsítője volt.

A levélrészleteket Wass Albert ismert versei és különböző prózai műveiből vett idézetei egészítik ki. Az előadóest eszköztára további tartalmi és szcenikai elemekkel egészül ki, hiszen szerepet kap benne a háttérvetítés, valamint az elhangzott szövegek hangulatát fokozó, vagy éppenséggel ellenpontozó zenei aláfestés. (Koltay Gábor)

 

Gróf Czegei Wass Albert levelei, versei, írásai alapján összeállította és a filmmontázsokat készítette: Koltay Gábor

ATEMPO.sk