Hamlet - premier a Komáromi Jókai Színházban

Hamlet - premier a Komáromi Jókai Színházban

2020. szeptember 22-én, kedden 19.00 órától kerül bemutatásra a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola diákjainak előadásában William Shakespeare Hamlet című drámája a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán.

Az előadás a Komáromi Jókai Színház, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti művészeti Főiskola, valamint a Symbol Polgári Társulás koprodukciója.

Belépő 10 euró. A fennálló egészségügyi előírások értelmében a szájmaszk viselete kötelező. Mindenkit szeretettel várnak.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

 

A drámairodalom egyik legtitokzatosabb, legmegfejthetetlenebb műve a Hamlet. Közel 420 éve íródott, aktualitása, jelenidejűsége azonban megkérdőjelezhetetlen.

A Komáromi Jókai Színház műhelyében Matusek Attila, fiatal színész-rendező vezetésével a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola magyar növendékei veselkednek neki a drámairodalom egyik legfontosabb művének.

„A Hamletet nem lehet eljátszani, mert csaknem hat óra hosszat tartana. Csak egyet lehet eljátszani a ma lehetséges Hamletek közül, melyek ebben a remekbe szabott darabban rejlenek. Ez a Hamlet mindenképpen szegényebb lesz a shakespeare-inél, de ugyanakkor gazdagabb lehet korunk tapasztalataival. A Hamletben sok-sok nemzedék fedezte fel a saját vonásait. S talán éppen ezért zseniális mű, mert megnézheti magát az ember, akár egy tükörben.” – írja Jan Kott.

A komáromi előadás mellőzi azokat a teátrális gesztusokat, amik alapján ismerni véljük Shakespeare örökérvényű történetét, helyette a fiatal értelmiségi dilemmáit, belső vívódását, gyötrődését, az élethez-halálhoz való különös kapcsolatát állítja központba.

 

Játsszák

Szebellai Dániel e.h.
Katona Eszter e. h.
Hégli Bence e.h.
Hostomský Fanni e. h.
Melecsky Kristóf e. h.

Jelmeztervező
Lea Šáriová m.v.

Díszlettervező
Michal Lošonsky m.v.

Koreográfus
Gyepes Bianka m.v.

Zeneszerző
Kalocsányi Gábor m.v.

Korrepetitor
Pálinkás Andrássy Zsuzsanna

Vívás
Végh Dávid m. v.

Dramaturg
Varga Emese

A rendező munkatársa
Miklós László

A rendező asszisztense
Balázsy László

Rendező
Matusek Attila

ATEMPO.sk
Fotó: Dömötör Ede