Mechanics of Distance - Több mint szomszéd - rendhagyó Magyar Kulturális Hét Pozsonyban

Több mint szomszéd - rendhagyó Magyar Kulturális Hét Pozsonyban

2020. szeptember 27-én, vasárnap folytatódik a Több mint szomszéd - rendhagyó Magyar Kulturális Hetet Pozsonyban, több helyszínen.

Az egyhetes programban mindenki megtalálja a kedvére való kulturális csemegét, lesz kiállítás, könnyű zene, író-olvasó találkozó, jazz és tánc is.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Program

Szeptember 27. (vasárnap)

11.00 AZ UTOLSÓ KORONÁZÁS POZSONYBAN – pozsonyi séta (szlovák nyelven) /Találkozó a Primási palota előtt/

14.00 AZ UTOLSÓ KORONÁZÁS POZSONYBAN – pozsonyi séta (magyar nyelven) /Találkozó a Primási palota előtt/

Százkilencven évvel ezelőtt, 1830. szeptember 28-án zajlott az utolsó pozsonyi koronázás. Habsburg-Lotaringiai Ferdinánd öt évvel megkoronázása után, 1835-ben került a magyar trónra V. Ferdinándként. Hogyan zajlott az 1830-as szertartás? Mely helyek köthetők ehhez az eseményhez? Milyen szerepet játszott V. Ferdinánd a város, a pozsonyi országgyűlések és az 1848/1849-es események történetében? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ Korpás Árpád idegenvezető tematikus sétája.

 

17.30 Mechanics of Distance – a POZSONY MOZGÁSBAN kortárstánc-fesztivál keretében /Szlovák Nemzeti Színház, Pribinova 17./

Mészáros Máté táncművész, táncpedagógus, koreográfus pályáját a Szegedi Kortárs Balettben kezdte, majd jelentős európai társulatok tagja volt. Olyan neves koreográfusokkal dolgozott, mint Ohad Naharin, Sharon Eyal, Amanda Miller, Myriam Naisy és Wim Vandekeybus. A sikeres nemzetközi karriert követően 2015-ben tért vissza Magyarországra, saját projektjeit a SÍN Művészeti Központtal együttműködésben valósítja meg (Hinoki 2014, United Space of Ambivalence 2018, Mechanics of Distance 2019). Számos magyar társulattal dolgozik együtt, és világszerte tart workshopokat. 2020-ban a Zene Világnapján Imre Zoltán-díjban részesült.

A Mechanics of Distance című előadás koreográfiája helyspecifikus, amely nyitott terekben – kiállító- és előcsarnokokban – kerül bemutatásra. A nézők így a nekik tetsző távolságból figyelhetik a produkciót.

ATEMPO.sk