Szűk a tér - Rómeó Vérzik lemezbemutató koncert Budapesten

Rómeó Vérzik lemezbemutató koncert Budapesten

2021. június 24-én, csütörtökön mutatja be legújabb lemezét Szűk a tér címmel a felvidéki Rómeó vérzik zenekar a Barba Negra Track színpadán Budapesten.

A jegyár elővételben 2500 Ft, helyszínen 3000 Ft, de a jelenlegi helyzet miatt regisztrációhoz kötött. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Program

18.00 Kapunyitás
19.00 SFV
20.00 RÓMEÓ VÉRZIK

 

 

A somorjai zenekar története egészen 1995 nyaráig nyúlik vissza, amikor is két testvér /Kova és Koppány/ elkezdett dalokat írni, és azokat az év végén Rómeó Vérzik néven mutatták be. A kezdetekkor Kovács Koppány énekes, basszusgitáros, Kovács László ’Kova’ gitáros, Kálmán Zsolt ’Püke’ gitáros, és Szamaránszky János ’Sancho’ alkotta a zenekart. Ez a felállás – kiegészülve a stúdióban Malinák Lóránt szájharmónika játékával – rögzítette az 1996-ban megjelent első, „Fest majd egy embert” című 6 számos demokazettát.

A két év elteltével kiadott „Íme az ember” második, már 11 dalt tartalmazó demójukat, ami szintén kazettán jelent meg, már hármasban – két szám erejéig Kotyiersz András szaxofonost is bevonva – vették fel, Kova ezidőtájt távozott a zenekarból. Mindkét anyag Szlovákiában, a Studio Exponent-ben került felvételre. Ezekben az években a dirty rock and roller Rómeó Vérzik előadásmódján még erősen érezhető volt a Motörhead, a magyar zenekarok közül pedig főként a Tankcsapda, és a (korai) Sex Action hatása, mind a zenét, mind a szövegek témáját tekintve, de már olyannyira megvolt bennük a „rómeós érzés” is, hogy az ebben az ebben az időszakban született „Placc”, a „Kicsiűrhajó”, vagy a zenekar nevét adó „Rómeó Vérzik” dalaik a mai napig is része a koncertrepertoárjuknak.
Az első néhány esztendő a közönség toborzásáról szólt, bemutatkozhattak a Tankcsapda, a Sing Sing, a Beatrice, a Sziámi, és a Fahrenheit előtt, de a hazai pályás klubozás mellett már Csehországban és Magyarországon is koncerteztek.
1999-ben került sor a „Kettőre indulunk” első nagylemezük megjelenésére, ami már Magyarországon, a szolnoki Denevér Stúdióban készült. Ezen azon albumon egy dal erejéig visszatért Kova.

2002 januárjában jelent meg az Életöröm című lemez még lemezkiadó nélkül, szerzői kiadásban, de a Nephilim records terjesztésében. Ezt a lemezt már Magyarország egyik legpatinásabb stúdiójában a dunakeszi HSB stúdióban vették fel a srácok. Itt kezdtek el dolgozni Sheer Max Viktor zenei producerrel.

Ezután a csapat történetében egy olyan – jó egy évtizedig tartó – időszak következett, amelyben (ismét) négyes felállásban játszottak, hiszen 2002 áprilisától a zenekar tagja lett Csiba Ricsi ’Ríkó’ gitáros is.

2004-ben jelent meg az „Engedd belém” című album, ami az EDGE Records / Hammer Music gondozásában látott napvilágot. Ricsivel elkészült, egy tucat szerzeményt tartalmazó „Engedd belém” lemeztől fogva egy kissé módosult a Rómeó Vérzik hangzásvilága, hiszen metalosabb témák is érkeztek az eddigi mocskos r’n’r mellé.

Mivel a 2005-ös esztendő jubileumi volt a zenekar számára, ezért ezt követte a 2004. augusztus 14-én, Somorján, az V. Rómeó táborban rögzített „Engedd belém” lemezbemutató buli DVD-s megjelenése, „10 év rock ’n’ roll”címmel. A korongra nem csak a koncert vágott anyaga, hanem egy portréfilm, egy majd’ háromnegyed órás interjúcsokor, és a banda addig leforgatott klipjei is felkerültek. A Mahasz slágerlistáján öt héten keresztül a 3. helyen tartózkodott a DVD.

A Rómeó Vérzik szép lassan „bejátszotta” magát a nagyok közé, sikeresen hódította meg az Anyaországot is, hiszen a különböző fesztiválok, motoros találkozók egyre gyakrabban meghívott vendége lett.

Újabb megjelenésként a „Rock ’n’ roll az élet!” album érkezett, amelyről az „Az utca az én hazám” daluk első helyezést ért el a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj az ’Az év dala’ kategóriában. (2015-ben pedig ’Az év dala’ – „Kalózhajó” – és ’Az év legjobb zenekara’ díjat is megnyerte a csapat.)
A sikereken felbuzdulva egy hiánypótló kiadvány képében egy dupla CD-s album következett a sorban, az „Egybetépve”, ami az első két demójukat, valamint a „Kettőre indulunk” lemezüket tartalmazta, ezáltal minden eddigi megjelenésük CD-n is hozzáférhetővé vált.
Ezek után több magyarországi turnén vettek részt, sőt három alkalommal az Egyesült Királyságban is játszottak.
2009-ben meghívást kaptak az MTV Ikon műsorába, ahol az Edda „Szélvihar” című számát dolgozták fel.

Ezután Felvidék legdörtibb bandájában egy meglepő váltás történt, 2010 márciusában ugyanis Püke távozott a zenekarból. Helyére Vörösmarty Imre ’Ermi’ érkezett, és az év végén megjelenő 12 számos „Hadd égjen!” új albumon már az ő játéka hallható. A lemezhez három videoklip is készült, és a koncertezés intenzitása sem csökkent, többek között a Pokolgép, a Leander, a Junkies, és a Bloody Roots partnereiként járta az országot a csapat, de önálló turnékat is szerveztek.

Három év közös munka után Ermi kiszállt a zenekarból, és ezután egy rövid ideig a Pokolgép ex-gitárosa Nagy Dávid segítette ki a bandát néhány koncerten, majd úgy döntöttek, hogy marad a hármas felállás. Ezt a címet („A három”) kapta a 2014-ben megjelent következő Rómeó Vérzik album, ami a Mahasz lista legelején nyitott, majd aranylemezzé is vált!

A 2015-ös év a húsz éves jubileum jegyében telt, áprilisban egy Kalózhajó nevű sörrel jelentkezett a csapat. A Somorján megrendezett születésnapi koncertre májusban, a budapesti ünnepi rendezvényre pedig októberben került sor. Utóbbi anyaga jelent meg most nyáron egy digipak tokos CD+DVD, illetve külön DVD kiadásban.
A zenekar 2000-től kilenc alkalommal rendezte meg a Rómeó Vérzik tábort.

Érdekesség, hogy Koppány nevéhez fűződik a 2015 novemberében, „Magyar dallal a kirekesztés ellen” elnevezésű zenés tüntetés megszervezése, amely a somorjai Deichmann előtti parkolóban zajlott le. Az ügy előzménye az volt, hogy a boltban egy alkalmazottnak azért mondtak fel, mert magyarul köszöntötte a vásárlókat.
Koppány ezen kívül szerepet vállalt a Komáromi Lovas Színházban, a tavaly bemutatott, és azóta CD-n és DVD-n is megjelent „A hét vezér” című rockoperában, amelyben Tass szerepét játszotta.

A Rómeó Vérzik jó néhány videója („Térdelj elém”, „Az ördög, az Isten, az élet és a halál”, „Keleti rock és roll”, „Kalózhajó”, „Engedd belém”, „Amitől félsz”, „Szerelmes dal”)már jócskán túllépte a többszáz ezres nézettséget, ami összességében több mint kétmillió feletti megtekintést jelent.

A zenekar 2017-ben megjelent legújabb lemeze az ÚJRATERVEZÉS a megjelenés hetében az 1. helyen indított a MAHASZ lemezeladási listán.
„Az elmúlt 20 évben bebizonyítottuk elsősorban önmaguknak, hogy akár egy elszakított országrészből származó három kutyaütő rockzenész is megvalósíthatja álmait.”

2018 januárjától ismét négytagúvá vált a zenekar. A Rómeó Vérzik zenekar újabb tagja Kálmán Ákos fiatal tehetséges gitáros lett, aki a Phoenix Rt zenakarból érkezett.

2019-ben a zenekar fellépett a Tankcsapda vendégeként Los Angelesben a Whisky a Go Go bárban.

2020 októberében jelet meg a felvidéki négyes legújabb nagylemeze Szűk a tér címmel.

ATEMPO.sk