Reunion - egy különleges zenés premier Komáromban

2021. június 16-án, szerdán 18.00 órakor mutatják be Gerendás Beáta: Reunion című darabját Czajlik József rendezésében a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban.

 

Játszák

Szekeres Blanka
Béhr Márton
Olasz István
Patonay Anita

 

Zenészek

Lakatos Róbert
Rácz Csaba
Emmer Péter

 

Dramaturg - Forgács Miklós és Varga Emese
A rendező asszisztense - Messinger Nóra
Zeneszerző - Lakatos Róbert
Jelmeztervező - Őry Katalin
Díszlettervező - Fodor Viola
Rendező - Czajlik József

 

Belépődíj 9 euró de regisztrációhoz kötött. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Gerendás Beáta: Gondolatok a Réunionról -

"A darabot 2019 tavaszán kezdtem el írni. Azelőtt is intenzíven foglalkoztatott a természetvédelem kérdése, azonban egy hosszabb vonatút során ismét azzal szembesültem, hogy sokan szemétlerakóként használják a természetet. Ez egyrészt elszomorított, másrészt felbosszantott és úgy éreztem, hogy itt az ideje annak, hogy papírra vessem gondolataimat. Mivel színházi területen dolgozom, így a dráma tűnt a legkézenfekvőbb műfajnak. Körülnézve a világban elképzeltem, hogy mi lesz, ha a fogyasztás, a szemét oly méreteket ölt, amit már nem lehet elrejteni, amit már nem lehet újrahasznosítani, s a végén a szeméttenger elnyel mindannyiunkat. Ennek eredménye lett a Réunion, egy disztópia, egy negatív jövőképet elénk táró mű, ami kellően felnagyítva a problémát rámutat nemcsak globális, hanem egyéni problémáinkra is. Mit tesz velünk és ez által a természettel a mértéktelen fogyasztás, amely akár a legvégső megoldásra is kényszeríthet
embereket azért, hogy megszerezzék a kívánt árucikket, vagy épp elhajózzanak egy szigetre, amiről azt állítják, hogy élővilága még érintetlen. Hogy ez igaz-e, bízzuk fantáziánkra…
Fogyasztói társad a lom: olvastam pár éve egy Facebook-bejegyzésben. Milyen leleményes a magyar nyelv, egyebet talán már nem is lehet hozzá fűzni."

 

"A szöveg egy drámapályázaton bukkant fel, és a szervezők fölkínáltak egy lehetőséget, hogy az egyik darabbal profik profi közegben foglalkozzanak. Elolvastam az összes szóba jöhető pályamunkát, és ennek a darabnak a második jelenete volt az, amelyikben láttam fantáziát, kifejezetten alkalmasnak tűnt arra, hogy egy színházi-nevelési előadás alapjául szolgáljon. Elég plasztikusan megfogalmazódott benne egy sötét jövőkép, amely vitára ingerelhet.

Hiszek abban, hogy egyéni változásokon keresztül tud csak megtörténni, hogy átfogó globális változás is bekövetkezzen.
Ahogy a darab címében is benne van Reunion – Újratalálkozás!" - Czajlik József 

ATEMPO.sk