Are You FREE? 2021 - minőségi zenék fesztiválja Dunaszerdahelyen - szombati program

Are You FREE? 2021 Fesztivál Dunaszerdahelyen

2021. szeptember 11-én, szombaton 20.00 óratól folytatódik a dunaszerdahelyi NFG klubban az Are you FREE? nem kommersz minőségi zene fesztiválja.

Fellépa a Szymon Klima Quartet, Tariqa feat. Fenyvesi Márton, valamint a Szabó-Hanousek-Drnek trió.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Program

Szeptember 11. (szombat)

Szymon Klima Quintet (Lengyelország)

Szymon Klima a lengyel jazz szcéna egyik jeles klarinétosa, neve Európában is ismert. Sidemanként több nemzetközi projekt részese volt. Most saját zenekarával mutatkozik be: a népzene iránti lelkesedését már az Improvisation Quartetben is bemutatta, s most is ebben az irányban halad tovább. A szerzeményeket a lengyel népzene inspirálta. Klima azonban nem a hagyományos hangszereléssel játsza ezt a zenét, hanem teljesen új kontextusba helyezi azt, miközben kiemelten fontos számára az improvizáció és a spontaneitás. Az eredmény egy elragadtatott zene, melyben ott rejlik a népzene egyszerűsége, szépsége és melodikussága, amit totális ellenpontként experimentális avantgárd, rock vagy más műfajú részek követnek.

Tariqa feat. Fenyvesi Márton (Magyarország)

A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét bemutatta és szélesebb körben ismertté tette Magyarországon. A gnawa, szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik gyógyító szertartásaikhoz. Ezt az ősi szakrális transzzenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’rolljának”. A Gnawa a fekete-afrikai és az arab kultúra keveredésének metszéspontján alakult ki, jellemzője a gyorsuló és fokozódó, erős érzelmi hatást kiváltó monoton, de mégis folyamatosan változó ritmika és a különleges basszus-lant, a guembri használata. Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock- és jazz-zenészre volt hatással világszerte (pl. a Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana, Ornette Coleman, Pharoah Sanders vagy Archie Shepp).

A zenekar – élve a zene szabadságával – saját módján formálja koncertről koncertre a zenei anyagot, és sikeresen teremti meg a hagyományosan gyógyító és ünnepi szertartásokon előadott gnawa zenére jellemző erős érzelmi hatást.

Fenyvesi Márton nevével éppúgy találkozhatunk az experimentális zenét játszó Váczi Dániel Quintrióban, vagy a Fekete-Kovács Kornél vezette nagyzenekarban, a Modern Art Orchestrában, mint a popzenei ihletettségű Pyjama Sessionsben, vagy az akusztikus jazzt játszó Szőke Nikoletta Trióban és a Balázs Elemér Sextetben. Varga Bendegúz és Horváth Balázs közreműködésével 2008-ban alapította meg első saját együttesét, a Fenyvesi Márton Triót, 2009-ben pedig Ávéd János szaxofonossal hozott létre egy kvartettet. E formációkkal számos fesztiválon és koncerthelyszínen lépett fel (Athéni Európai Jazzfesztivál, a Magyar Jazz Ünnepe, Művészetek Völgye, Művészetek Palotája Jazz Showcase). 2009-ben alapította meg nemzetközi kvartettjét Amsterdam–Budapest Underground néven. Juhász Márton Bostonban élő dobossal és Farkas Norberttel hívta életre második trióját, az MNM-et.

Said Tichiti – ének, guembri
Bede Péter – szaxofon, furulya
Kovács Ferenc – hegedű, trombita, ének
Halmos András – dob
Fenyvesi Márton – gitár

Szabó, Hanousek, Drnek (Szlovákia, Csehország)

A Szabó, Hanousek, Drnek trió most először lép fel ebben az összeállításban. Szupertriónak is nevezhetjük, mivel elsőrangú jazz improvizátorokkal lesz dolgunk. Štefan Szabó gitárost a Szaturma, jelenleg KIN zenekarból ismerhetjük. Sokféle duóban játszik (például Michaela Turcerová szaxofonossal az uOuO-ban, vagy Jakub Švejnar dobossal). Radim Hanousek szaxofonos, basszklarinétos egy sor zenekar tagjaként működik, széles palettán: a jazztől kezdve az avantgárd jazzen át a kortárs komolyzenéig (Cotatcha Orchestra, Dust in the Groove, NOCZ stb.). A Berlinben élő harmonikás, Vojta Drnek Európa egyik legjobb zenésze a saját hangszerén. Napjainkban a Treetop (Richard Šanda – harsona, Michal Šelep – bőgő) nevű trióval aratja a babérokat, mely nemrég a nagy presztízsű Animal Music kiadónál jelentette meg első albumát.

ATEMPO.sk