Lélek vagyok, élni szeretnék - Tóth Péter Lóránt estje Esztergomban

Lélek vagyok, élni szeretnék - Tóth Péter Lóránt estje Esztergomban

2021. október 18-án, hétfőn 18.00 órától irodalmi estre kerül sor Radnóti Miklós utolsó hónapjairól Lélek vagyok, élni szeretnék címmel Tóth Péter Lóránt előadásában Esztergomban, A Művelődés Házában.

A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, Radnóti-díjas versmondó, Pro Cultura Hungarica díjas versvándor Radnóti Miklós utolsó hónapjait felidéző monodrámája és egy különleges verszarándoklat élménybeszámolója.

Radnóti Miklós születésének 110., halálának 75. évfordulója tiszteletére a versvándor nemes vállalkozásba kezdett. A lélek útja című verszarándoklat során az „erőltetett menet” útját megtéve állított emléket a tragikus sorsú költőnek és az ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatosoknak. 2019. augusztus 31-én indult a szerbiai Borból, 850 kilométert megtéve az erőltetett menet útján. 2019. szeptember 24-én érkezett meg a Győr melletti Abdára, a költő halálának feltételezett helyszínére. Összesen 700 kilométert gyalogolt, a Mohács és Szentkirályszabadja közötti távot pedig vonaton tette meg, ahogy annak idején a bori munkaszolgálatosok is vagonokban utaztak ezen a szakaszon. Az egyedülálló vállalás három országot kötött össze: Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A verszarándoklat csaknem 100 településen haladt át. A magyarok által is lakott településeken a „...lélek vagyok, élni szeretnék!” című pódiumműsor előadásával emlékeztek a költőre és a háború névtelen áldozataira. Az előadást Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó rendezte; a Bori notesz és Kőszegi Ábel Töredék című írása alapján készült

ATEMPO.sk