8. Több Mint Szomszéd – a pozsonyi Magyar Kulturális Hét vasárnapi programja (+PROGRAMFÜZET)

2022. június 12-én, szombaton folytatódik a nyolcadik alkalommal megrendezett Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban rendezvénysorozat a főváros több helyszínén Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Pozsony szervezésében.

A vasárnaptól vasárnapig tartó eseménysorozat keretében komolyzenei és színházi előadásokat, koncerteket, kiállításokat és számos egyéb színvonalas programot kínálnak Pozsony magyar kultúra iránt érdeklődő közönségének, amelyet a hét végén négynapos szabadtéri zenei és gasztronómiai fesztivállal, valamint kézműves vásárral zárnak.

A fellépők között ott lesz a Margaret Island, Borbély Alexandra, Csík János és a Mezzo, a Fonó Zenekar Agócs Gergellyel, a Kerekes Band, Szokolay Dongó Balázs, Fesztbaum Béla, Gájer Bálint, a Well Brass, a Dunakeszi Szimfonikus ZenekarHarcsa Veronika, a Gaál Jazz Band és még sokan mások.

 

 

A RÉSZLETES PROGRAM

 

Június 12. (vasárnap)

14.00 Volt egyszer egy Pozsonyi Királyi Jogakadémia – séta a Pozsonyi Kiflivel

Száz évvel ezelőtt, 1922-ben szűnt meg az 1777 óta létező, kezdetben Nagyszombatban, majd 1784-től Pozsonyban működő rangos tanintézmény, ahol a magyarországi kulturális és közéleti elit számos kiválósága tanult és/vagy tanított. Sétánk során a jogakadémiához köthető helyeket keresünk fel, és felidézzük egyes híres tanárok, diákok érdemeit, emlékét is.

Vezető Korpás Árpád. Találkozó a Hviezdoslav téren, a Ganümédész-szökőkútnál.

16.00 Múzsák Társulat: Keszekusza varázspálcája – öko-mese musical

A Keszekusza varázspálcája című előadás a környezetvédelemre, azon belül is a természetvédelemre fókuszál. Játékosan nevettet, tanít és szórakoztat. Felhívja a nézők figyelmét a természetvédelemre – a gyerekek számára szerethető, az erdőben élő apró élőlények karaktereinek szemszögéből.

Az előadás időtartama 60 perc. Rendező Tövispataki Beáta.

18.00 Gaál Jazz Band – jazz

A Gaál Jazz Band 2018-ban alakult. Azóta számtalan kis- és nagyszabású fesztiválon mutatták be repertoárjukat Magyarország szinte minden területén. A zenekar tagjai egyenként, külön-külön is képzett, elismert zenészek.

Tagok: Szántó Klaudia – ének; Fekecs Ákos – dob, ütőhangszerek; Gaál Szabolcs – zongora, billentyűs hangszerek; Gaál Szilárd – nagybőgő, basszusgitár

20.00 KEREKES BAND – világzene, ethno funk

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ez alatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, az ethno funk-ot, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A moldvai zene pulzálását idéző tempó riff központú furulya- és koboztémákkal egészül ki.

Tagok: Fehér Zsombor – furulya, ének; Námor Csaba – koboz; Csarnó Ákos – brácsa, vocal; Sohajda Péter – basszusgitár, vocal; Fehér Viktor – dob, vocal

 

Kísérőprogramok

A Magyar Turisztikai Ügynökség kínálata
GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR
Magyar ízek: ételek és italok nagy választéka a sétatéri standokon.
Hagyományos kézműves termékek kirakodóvására.

 

PROGRAMFÜZET LETÖLTÉSE

EZ, ATEMPO.sk