Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja - pénteki program

Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja - részletes program

2022. július 1-én, pénteken folytatódik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja.

Felvidéket a versenyben a Komáromi Jókai Színház képviseli Schwechtje Mihály Az örökség című darabjával, Rédli Károly rendezésében, melyet 2021 őszén mutatott be a teátrum.

Lubickolok a színház világában – Rédli Károly rendezővel beszélgettünk

 A darab legyen a névjegykártya – Interjú Schwechtje Mihály kortárs magyar drámaíróval, rendezővel, filmrendezővel

 

A színházi versenyelőadásokat Kisvárdán három helyszínen, a Zsinagógában, a Refi színpadon és a művelődési központban, egy előadást pedig Szatmárnémetiben tekinthet meg a közönség.

A társulatok produkcióját ötfős zsűri értékeli, Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, Herczeg T. Tamás színész-rendező, Török Viola rendező és Zalán Tibor költő-drámaíró a dönt a díjak odaítéléséről.

A színházi seregszemle idei díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház lesz, érkeznek társulatok többek között Szabadkáról, Újvidékről, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Beregszászból, Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Aradról, illetve Sopronból, Komáromból és Gyuláról. A magyarországi társulatok közül például a Játékszín, a CSAK! - Csengeri Alkotó Közösség, az Orlai Produkció és a Bánfalvy Stúdió lép színpadra.

A programban nyolc versenyen kívüli darab szerepel, két előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készülnek. A középiskolások által minden évben várt workshopot ezúttal Balázs Zoltán színész-rendező vezeti, a kritikusjelöltek workshopján pedig a színházi kulisszatitkokba avatják be szakemberek a fiatalokat.

A július 2-ig tartó programsorozaton lesz gasztroszínház, kulturális-kulináris est, zenés műsor, a megnyitó ünnepségen Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényéből készült darabot láthatja a közönség a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulatának színrevitelében.

 

Részletes program 

Július 1. péntek

17.00 óra, Zsinagóga
Grimm testvérek: FÉLELEMKERESŐK (hallgatói program)
(50’) R.: Balázs Zoltán
Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színház / másodéves magiszteri színészosztály

18.30 óra, Művelődési Központ
Maja Pelević: AZ UTOLSÓ KISLÁNYOK (verseny) (stúdióelőadás)
(1h 30’ egyben) (16+) R.: Kokan Mladenović
Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka

21.00 óra, Refi Színpad
Miles Tredinnick: ELVIS, OLTÁR, MIAMI R.: Harmath Imre
Bánfalvy Stúdió

 

Július 2.szombat

19.00 óra, Művelődési Központ
ZÁRÓÜNNEPSÉG
„EGYNYÁRI KALAND”
Nagy Sándor, Peller Anna és Vágó Bernadett zenés műsora

Roni, ATEMPO.sk