Jubileumi V. Sárkányszelídítő Jazz Napok Esztergomban - részletes program

2022. augusztus 5-e és 7-e között rendezik meg a jubileumi 5. Sárkányszeliditő Jazz Napokat az esztergomi Szentgyörgymezői Olvasókörben.

A három napban nyolc jazz felnőtt koncert és két interaktív gyerek jazz koncert lesz, kézműves foglalkozásokkal egybekötve.

A belépés ezúttal ingyenes! Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Program

Augusztus 5. (péntek)

19.00 Horváth "Tojás" Gábor Trió

Horváth Tojás Gábor jazz-zongorista, zeneszerző a Transform Quintet alapítója, Gereben Zita Quintetjének tagja. Több filmzenét is írt, és közös lemezt készített a világhírű jazz-zongoristával, Joey Calderazzo-val is. Saját triójával a negyedik albumát készítette el, Tricks címmel.
Rendkívüli egymásra hangoltság, évtizednyi közös alkotás okán könnyedség és koncentráltság jellemezi felszabadult muzsikálásukat. Mindhárom zenész kiforrott egyéniség, Gálfi Attila dobjátéka, improvizációs készsége és szenzibilitása nem csak swing elemeket, de groove-osabb keményebb fordulatokat is hoz a sokszínűséget, ritmuskavalkádot kedvelő szerzői világba, amelyhez Horváth Balázs robosztus, rendkívül pontos érzékeny bőgő játéka társul.

Horváth Tojás Gábor – zongora
Horváth Balázs – nagybőgő
Fazekas Tamás – dob

21.00 Lantos Zoltán Samsara

Igazi kuriózum, az ezredforduló nagyhatású magyar világzenei formációja. Az együttest 2000-ben olyan neves zenészek alapították, mint az elismert hegedűs, Lantos Zoltán, a 2001-ben az év jazz-gitárosának választott Juhász Gábor, valamint két megbízhatóan autentikus indiai ütőhangszeres: Szalai Péter és Nyusztay Iván. A quartet indo-jazz zenét játszik, azaz az indiai zenéből vett elemeket és színeket emeli át a jazz világába. A Samsara 2002-ben lemezt készített Bindu címmel, és nagy sikerrel turnézott Indiában, Egyiptomban és Közép-Euró pában.

Lantos Zoltán - hegedűk, elektronika
Juhász Gábor – gitár,
Nyusztay Iván - ghatam, kanjira

 

Augusztus 6. (szombat)

10.00 Kokopelli Jazz Matiné

A 7 tagú jazz formáció Magyarországon egyedülálló módon közvetíti a gyerekeknek az igényes jazz zenét. A dalok gyermekközpontú szövegezése, bábok és kellékek használata és a folyamatos interakció következtében a gyerekeket észrevétlenül öleli körbe a jazz zene telített harmóniavilága, változatos ritmusképletekkel, pezsgő instrumentális improvizációs részekkel és a jazz zenetörténet jelentősebb szólóinak megszólaltatásával.

Vörös Niki - ének,
Strausz Eszter - fuvola, szoprán szaxofon,
Bazsinka Mihály - alt szaxofon,
Varga Nóra - harsona,
Vörös László - zongora,
Bögöthy Ádám Viktor - bőgő,
Kovács Zsolt - dob

17.00 Uher-Győrfi Bálint Quartet

A zenekar Uher-Gy. Bálint szaxofonos kezdeményezéséből indult. Ő és Farkas Zsolt idén szerezték mesterdiplomájukat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén. Repertoárjuk saját szerzeményekből, újragondolt hagyományos jazz standardekből és ismert kortárs zenészek kompozícióiból áll össze, műsorukban a hangszeres improvizációé a főszerep.

Uher-Győrfi Bálint - szaxofon
Farkas Zsolt - zongora
Szajkó Adrián - bőgő
Fazekas Tamás - dob

21.00 Joe Fritz Quartet

Fritz Józsefet a világ harminc legjobb jazzklarinétosa között tartják számon. Az általa vezetett Fritz Jazz Band az 50-60 évvel ezelőtti standard darabok feldolgozásaival vált ismertté. Mostani műsorukban is elsősorban ezen örökzöldek szerepelnek, remek szólisták tolmácsolásában.
Fritz József a magyar zenei piacon egyedülálló módon a jazzklarinétozás legnagyobb alakjainak tiszteletére zenekarával lemezsorozatot készített. Ennek első tagja a 2006-os Joe Fritz Band: Salute to Benny Goodman, ezt követte a Joe Fritz – I remember Hank, Salute to Henry Mancini, majd 2008-ban a Salute To The Norman Granz Sessions. A Joe Fritz Trio 2012-ben jelentkezett a saját nevével fémjelzett újabb albummal. Rengeteg formációban játszott ill. játszik: Pannon Jazz Group, Pannon Jazz Stars, Bohém Ragtime Band, Freemen Jazz Band, Fritz-Gáspár Duo, Fritz-Marosi Quartet, Fritz-Marosi-Molnár Trio, stb., de legfontosabb zenekara a saját maga által vezetett Fritz Jazz Band, más néven Joe Fritz Band, Joe Fritz Trio.

Fritz József - klarintét
Szili Róbert - gitár
Radics József - bőgő
Herboly László - dob

 

Augusztus 7. (vasárnap)

10.00 Bolba Éva és a Jazzterlánc

Három kiváló jazz zenész alapította a zenekart azzal a céllal, hogy a gyerekek az élõ zene segítségével interaktív módon ismerkedhessenek meg a műfajjal. A gyerekek maguk is bekapcsolódnak a hangok utánzásába, hol békakórusként, hol hangerővel segítve a zenekar munkáját. A nézők mini hangszerbemutató keretei között ismerkedhetnek meg a harsonával – a muzsikusokkal együtt vizsgálják meg a tokot, nyitják fel, mint valami csodaládát, és rakják össze.

Bolba Éva - ének
Birta Miklós - gitár
Bera Zsolt - harsona

17.00 Varga Bendegúz Quartet

A zenekarvezető jazz-dobos játszik Karosi Júlia zenekarában, de korábban évekig volt tagja többek között Gáspár Károly, Rieger Attila vagy Bacsó Kristóf együtteseinek is. Saját zenekarát 2015-ben alapította, melyben jelenlegi zenésztársai a többször is az év szaxofonosának választott Ávéd János, továbbá Fenyvesi Márton Junior Prima díjas jazz-gitáros, valamint Bögöthy Ádám, a jazz szcéna egyik legfoglalkoztatottabb bőgőse.
Varga Bendegúz együttesének debütáló lemeze 2018-ban jelent meg Goldmund címmel, a zenekarvezető és a tagok saját kompozícióival és hangszereléseivel. E koncerten készülő új lemezükről játszanak számokat, amelyek közül három dalhoz készítettek live session videósorozatot előző nyáron.

Varga Bendegúz - dob
Ávéd János - szaxofon
Fenyvesi Márton - gitár
Bögöthy Ádám - bőgő

19.00 Vintage Dolls

A Vintage Dolls zenekar 2017 tavaszán alakult meg az 1930-as és ‘40-es évek népszerű vokál trióinak mintájára.
Az autentikus vokál triót egy jazz quintet kíséri, melynek tagjai mind elismert zenészei a magyar jazz életnek.
Előadásaikon a korra jellemző zenei világot és a megjelenésbeli elemeket ötvözve hozzák a hallgatóságot közelebb ehhez a régi, de reneszánszát élő stílushoz.
A produkció az autentikus hangzáson túl, a pontosan kidolgozott megjelenésnek, koreográfiának és műsorszerkesztésnek köszönhetően, komplex zenei és színházi élményt nyújt közönsége számára. Felidézi a régi fekete-fehér filmek vidám hangulatát, ikonikus ruháit és frizuráit.

Munkácsy Eszter, Nagy Lili, Szász Ágnes - ének
Szabó Illés - gitár
Benedek Áron - trombita
Tálas Áron - zongora
Bögöthy Ádám - nagybőgő
Hidász Tamás - dob

21.00 Modern Art Orchestra

A teljes nagyzenekar fellép a fesztiválon, és műsorában olyan kompozíciókat ad elő, amelyeket a MAO zenei műhelyének zeneszerzői - Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor, Fekete-Kovács Kornél és Subicz Gábor - írtak az Orchestra számára.
Fekete-Kovács Kornél trombitaművész, zeneszerző, a MAO művészeti vezetője és társai 17 éve alkotnak kreatív zenei közösséget szinte koncertről koncertre megújuló, saját repertoárral. A nemzetközi hírű társulat művészei műfajhatárokat meghaladó szemlélettel nyúlnak a zenéhez. Mesteri hangszeres játékuk és saját kompozícióik középpontjában a kreativitás áll, a zenei gondolat szabad kifejezése. Az est darabjait a zenekar MAO plays Bartók Béla: 15 Magyar Parasztdal és a “Fölszállott a Páva” - a Tribute to Zoltán Kodály című műsorából válogatta Fekete-Kovács Kornél, és felcsendülnek kompozíciók az Orchestra zeneszerzőinek saját szerzői albumairól is.
Az Artisjus-díjas Modern Art Orchestra állandó meglepetéseket tartogató koncertjeivel befogadhatóvá teszi a kortárs muzsikát, és széles körben szeretteti meg a minőségi hangszeres élőzenét.

ATEMPO.sk