Jubileumi V. Sárkányszelídítő Jazz Napok Esztergomban - szombati program

Jubileumi V. Sárkányszelídítő Jazz Napok Esztergomban - részletes program

2022. augusztus 6-án, szombaton folytatódnak a jubileumi 5. Sárkányszeliditő Jazz Napok az esztergomi Szentgyörgymezői Olvasókörben.

A három napban nyolc jazz felnőtt koncert és két interaktív gyerek jazz koncert lesz, kézműves foglalkozásokkal egybekötve.

A belépés ezúttal ingyenes! Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Program 

Augusztus 6. (szombat)

10.00 Kokopelli Jazz Matiné

A 7 tagú jazz formáció Magyarországon egyedülálló módon közvetíti a gyerekeknek az igényes jazz zenét. A dalok gyermekközpontú szövegezése, bábok és kellékek használata és a folyamatos interakció következtében a gyerekeket észrevétlenül öleli körbe a jazz zene telített harmóniavilága, változatos ritmusképletekkel, pezsgő instrumentális improvizációs részekkel és a jazz zenetörténet jelentősebb szólóinak megszólaltatásával.

Vörös Niki - ének,
Strausz Eszter - fuvola, szoprán szaxofon,
Bazsinka Mihály - alt szaxofon,
Varga Nóra - harsona,
Vörös László - zongora,
Bögöthy Ádám Viktor - bőgő,
Kovács Zsolt - dob

17.00 Uher-Győrfi Bálint Quartet

A zenekar Uher-Gy. Bálint szaxofonos kezdeményezéséből indult. Ő és Farkas Zsolt idén szerezték mesterdiplomájukat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén. Repertoárjuk saját szerzeményekből, újragondolt hagyományos jazz standardekből és ismert kortárs zenészek kompozícióiból áll össze, műsorukban a hangszeres improvizációé a főszerep.

Uher-Győrfi Bálint - szaxofon
Farkas Zsolt - zongora
Szajkó Adrián - bőgő
Fazekas Tamás - dob

21.00 Joe Fritz Quartet

Fritz Józsefet a világ harminc legjobb jazzklarinétosa között tartják számon. Az általa vezetett Fritz Jazz Band az 50-60 évvel ezelőtti standard darabok feldolgozásaival vált ismertté. Mostani műsorukban is elsősorban ezen örökzöldek szerepelnek, remek szólisták tolmácsolásában.
Fritz József a magyar zenei piacon egyedülálló módon a jazzklarinétozás legnagyobb alakjainak tiszteletére zenekarával lemezsorozatot készített. Ennek első tagja a 2006-os Joe Fritz Band: Salute to Benny Goodman, ezt követte a Joe Fritz – I remember Hank, Salute to Henry Mancini, majd 2008-ban a Salute To The Norman Granz Sessions. A Joe Fritz Trio 2012-ben jelentkezett a saját nevével fémjelzett újabb albummal. Rengeteg formációban játszott ill. játszik: Pannon Jazz Group, Pannon Jazz Stars, Bohém Ragtime Band, Freemen Jazz Band, Fritz-Gáspár Duo, Fritz-Marosi Quartet, Fritz-Marosi-Molnár Trio, stb., de legfontosabb zenekara a saját maga által vezetett Fritz Jazz Band, más néven Joe Fritz Band, Joe Fritz Trio.

Fritz József - klarintét
Szili Róbert - gitár
Radics József - bőgő
Herboly László - dob

 

Augusztus 7. (vasárnap)

10.00 Bolba Éva és a Jazzterlánc

Három kiváló jazz zenész alapította a zenekart azzal a céllal, hogy a gyerekek az élõ zene segítségével interaktív módon ismerkedhessenek meg a műfajjal. A gyerekek maguk is bekapcsolódnak a hangok utánzásába, hol békakórusként, hol hangerővel segítve a zenekar munkáját. A nézők mini hangszerbemutató keretei között ismerkedhetnek meg a harsonával – a muzsikusokkal együtt vizsgálják meg a tokot, nyitják fel, mint valami csodaládát, és rakják össze.

Bolba Éva - ének
Birta Miklós - gitár
Bera Zsolt - harsona

17.00 Varga Bendegúz Quartet

A zenekarvezető jazz-dobos játszik Karosi Júlia zenekarában, de korábban évekig volt tagja többek között Gáspár Károly, Rieger Attila vagy Bacsó Kristóf együtteseinek is. Saját zenekarát 2015-ben alapította, melyben jelenlegi zenésztársai a többször is az év szaxofonosának választott Ávéd János, továbbá Fenyvesi Márton Junior Prima díjas jazz-gitáros, valamint Bögöthy Ádám, a jazz szcéna egyik legfoglalkoztatottabb bőgőse.
Varga Bendegúz együttesének debütáló lemeze 2018-ban jelent meg Goldmund címmel, a zenekarvezető és a tagok saját kompozícióival és hangszereléseivel. E koncerten készülő új lemezükről játszanak számokat, amelyek közül három dalhoz készítettek live session videósorozatot előző nyáron.

Varga Bendegúz - dob
Ávéd János - szaxofon
Fenyvesi Márton - gitár
Bögöthy Ádám - bőgő

19.00 Vintage Dolls

A Vintage Dolls zenekar 2017 tavaszán alakult meg az 1930-as és ‘40-es évek népszerű vokál trióinak mintájára.
Az autentikus vokál triót egy jazz quintet kíséri, melynek tagjai mind elismert zenészei a magyar jazz életnek.
Előadásaikon a korra jellemző zenei világot és a megjelenésbeli elemeket ötvözve hozzák a hallgatóságot közelebb ehhez a régi, de reneszánszát élő stílushoz.
A produkció az autentikus hangzáson túl, a pontosan kidolgozott megjelenésnek, koreográfiának és műsorszerkesztésnek köszönhetően, komplex zenei és színházi élményt nyújt közönsége számára. Felidézi a régi fekete-fehér filmek vidám hangulatát, ikonikus ruháit és frizuráit.

Munkácsy Eszter, Nagy Lili, Szász Ágnes - ének
Szabó Illés - gitár
Benedek Áron - trombita
Tálas Áron - zongora
Bögöthy Ádám - nagybőgő
Hidász Tamás - dob

21.00 Modern Art Orchestra

A teljes nagyzenekar fellép a fesztiválon, és műsorában olyan kompozíciókat ad elő, amelyeket a MAO zenei műhelyének zeneszerzői - Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor, Fekete-Kovács Kornél és Subicz Gábor - írtak az Orchestra számára.
Fekete-Kovács Kornél trombitaművész, zeneszerző, a MAO művészeti vezetője és társai 17 éve alkotnak kreatív zenei közösséget szinte koncertről koncertre megújuló, saját repertoárral. A nemzetközi hírű társulat művészei műfajhatárokat meghaladó szemlélettel nyúlnak a zenéhez. Mesteri hangszeres játékuk és saját kompozícióik középpontjában a kreativitás áll, a zenei gondolat szabad kifejezése. Az est darabjait a zenekar MAO plays Bartók Béla: 15 Magyar Parasztdal és a “Fölszállott a Páva” - a Tribute to Zoltán Kodály című műsorából válogatta Fekete-Kovács Kornél, és felcsendülnek kompozíciók az Orchestra zeneszerzőinek saját szerzői albumairól is.
Az Artisjus-díjas Modern Art Orchestra állandó meglepetéseket tartogató koncertjeivel befogadhatóvá teszi a kortárs muzsikát, és széles körben szeretteti meg a minőségi hangszeres élőzenét.

ATEMPO.sk