100 éve született Ligeti György - a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje Budapesten

2023. április 23-án, vasárnap 18.00 órától Ligeti, jó társaságban címmel ad hangversenyt a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar a Budapest Music Centerben.

A Ligeti György születésének 100. évfordulóját ünneplő koncert egy magával ragadó utazás Ligeti szerzeményein és további vele kapcsolatos darabokon keresztül.

Közreműködik a Quasars Ensemble (SK) Ivan Buffa (zongora) vezetésével. Vezényel Ajtony Csaba.

Belépő 2000 forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők a koncertre.

 

Műsor

Hans Abrahamsen: Liebeslied
Jana Kmit'ova: Gesichtsstudien (magyarországi bemutató)
Kurtág György: Brefs messages
Ligeti György: Melodien
Ligeti György (Hans Abrahamsen): Ar-en-ciel
Ligeti György (Hans Abrahamsen): En Suspens
Carlo Gesualdo di Venosa: Moro lasso
Jonathan Harvey: Climbing Frame
Conlon Nancarrow: Study for Player Piano No. 5
Wolfgang Amadeus Mozart: g-moll szimfónia - K 550 - I – Soundpainting parafrázis
Johannes Ockeghem: Permanent vierge

 

Megszakítás az újítás ereje által – ez a fogalom tökéletesen illik Ligeti György munkásságának a leírására. Meghatározó művei olyan akusztikai jelenségeket és zenei toposzokat forgatnak meg, amelyek máshol, máskor, máshogyan voltak jelen. Az egyébiránt egymáshoz nem kapcsolódó zenei referenciák Ligeti darabjai mentén folytonosságot alkotnak, és viszont: munkássága által az egyetemes zeneirodalom ezen váratlan szeletei új perspektívába kerülnek. A koncert ebbe a Ligeti-univerzumba enged betekintést.

Conlon Nancarrow gépzongoradarabjairól úgy nyilatkozott Ligeti, hogy ezek „a legjobb zenék amit ma élő zeneszerző valaha írt”. Nancarrow gépzongorára írott darabjai alapvetően inspirálták Ligeti 1980 utáni munkáját. A Studies for Player Piano (Tanulmányok gépzongorára) című ciklusból a koncerten az 5. darab hangzik el, hangszerelve.

Ligeti előtt dallamok, hangok, egyszóval zenei elemek állhattak össze egységes hangfelületté. Ligeti után a hangfelület mint fogalom önálló létjogosultságot nyert és ennek a kitöltése, azaz textúrája, történhet mindenféle elemekkel. Ligeti hangfelületeinek pókhálószerű és sűrűségű textúráját egy általa mikropolifóniának nevezett szerkesztésmóddal éri el, ami a reneszánsz Johannes Ockeghem munkájából merít, aki a „varietas” elvét alkalmazva olyan szólamokat képez amelyek hasonlóak egymáshoz, de soha nem azonosak.

A mester zenéje és gondolkodása a tanítványai és követői számára is hivatkozási pont, így a koncerten két Ligeti zongoratűd hangzik el tanítványa, Hans Abrahamsen hangszerelésében, egy saját darabjával együtt. Jana Kmit'ova kompozíciói közvetlenül kapcsolódnak Ligeti zenei örökségéhez, a Gesichtsstudien című darab rendkívül dinamikusan építkezik a karakterisztikus hangfelületekkel.

A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekart a Bécsi Zeneakadémia volt hallgatói alapították 2007-ben. A zenekar a koncerteket összművészeti alkotásként fogja fel, és mai zeneszerzőkkel való együttműködése mellett gondozza a 20. századi közép-európai zenei tradíció egészét, valamint a historikus repertoár mai zenére vonatkozó részét. Ciklusba rendezett és egyedi koncertjeivel a MIKAMO Bécs, Pozsony, Budapest és a tág értelemben vett Közép-Európa meghatározó koncerttermeiben lép fel.

ATEMPO.sk