Égből, Fényből - a Napfonat lemezbemutató koncertje Budapesten

Égből, Fényből - a Napfonat lemezbemutató koncertje Budapesten

2023. december 17-én, vasárnap 19.00 órakor mutatja be új, adventi lemezét Égből, fényből… címmel a Napfonat Budapesten, a Fonó Budai Zeneházban.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Tündérek és boszorkányok egyben – varázsolt a Napfonat Gömbaszögön (FOTÓK)

 

A Napfonat ütőshangszerekkel kiegészített, női a cappella együttes. Öt szabad hang összefonódása, ami együtt valami többet alkot. Polifonikus egységük néha kórusra emlékeztető erővel szól, máskor egy-egy lágy, egyéni hang lép előtérbe. Ötük harmóniáját elemi ritmus kíséri. A Napfonat dalainak vibráló sokszínűsége az öt énekesnő hátteréből is fakad. Külön-külön is izgalmas zenei világokat, kultúrákat képviselnek a Felvidéktől Oroszországig, a poptól a kísérletező jazzig.

A zenekar 2023-ban már jelentkezett egy nagylemezzel - a Harmatcseppben él a világ bennem című album a Fonó gondozásában jelent meg, és a négy őselem tematikáját járja körül, amelyen nagyrészt saját szerzeményeket hallhatunk. A zenekar 2022-ben bejutott a DAL döntőjébe a Mint a Zápor c. dalukkal, több ízben dolgoztak együtt Palya Beával és Sena Dagaduval, akivel 2021-ben Ferenc pápa zárómiséje előtt is felléptek a Hősök terén. Rendszeres fellépői a magyar fesztiváloknak, valamint többször turnéztak Európában (Csehországban, Lengyelországban, Észtországban és Finnországban).

A Napfonat adventi műsorát első formájában 2019-ben hallhatta a közönség. Ez a zenei anyag adta az alapját a most megjelenő lemeznek, amelynek címe Égből, Fényből… (kiadja a Fonó). A lemez különlegessége, hogy a lányok elrugaszkodva az eddigi a cappella koncepciótól hangszert ragadtak, és a megszokott perkusszív (cajon, keretes dob, darbuka) hangzás mellett citerával, ír buzukival, gitárral, fuvolával, furulyával és zongorával dúsították az albumon szereplő népdalok és ünnepi énekek megszólalását.

Az Égből, Fényből… egy különleges ünnepi lemez. A Napfonat a népdalok és akár sokszor hallott karácsonyi énekek ősi szépségét olyan újszerű köntösbe öltözteti, amely igazán egyedi hangulatot varázsol a karácsonyfa alá. A lányok az eddigi zenei útjukhoz méltóan újító szellemben, mégis a hagyományokat megtartva az ünnep meghitt, leheletfinom élményére helyezik a hangsúlyt, helyet adva a felszabadult örömnek is. Az Égből, Fényből… olyan, mindenki számára alapvető témákat dolgoz fel, mint a fény újjáéledése, a közösség, az anyaság, a család, és az, hogy mindig megszületik a sötétből valami új, ami csillagként vezethet bennünket ebben a bizonytalan világban.

 

Tagok:

Szarka Anita
Szalay Heni
Tóth Orsi
Tóth Eszter
Volkova Kriszti

ATEMPO.sk