Martin György utolsó szavai - Ifjú Szivek Táncszínház új előadása Budapesten

2024. március 17-én, vasárnap 19.00 órakor kezdődik az Ifjú Szivek Táncszínház Martin György utolsó szavai című új előadása a budapesti Müpában.

A belépőjegy ára 3500, 3900 és 4900 forint. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az eseményre.

 

Mágikus térben elevenedik meg egy tudományág születése. A tudományé, amely megváltoztatta a színpadi néptáncot, lehetővé téve, hogy a városi beatzenén felnőtt, trapézfarmeros nemzedék is megismerje a falu táncát. A tudósok és a művészek is az általuk megfigyelt valóság bemutatásának lehetőségeit keresik. Az igazságot. Míg a művészet az érzelmeinkhez szól, a tudomány az értelemhez.

Martin György kutatásai és megállapításai nélkül lehetetlen lenne értelmezni, mi is az, amit ma néptáncnak hívunk.

A pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház már a kétezres években is a tudomány és művészet kapcsolódási pontjait kereste (Felföldi levelek, Tánc húros hangszerekre). Az együttes munkáiban kitüntetett figyelmet kap a Szlovákiában élő magyarok hagyományos tánc- és zenekultúrájának színpadi megformálása, közép-európai kontextusban, társadalmi értékként bemutatva. Nemzetközileg sikeres előadásaikban (Hontalanítás, Finetuning, Barbaro) is tetten érhető Hégli Dusan alkotói elkötelezettsége a művészet, a tudomány, a színház és a néptánc iránt. A darab egyedi témájához ezúttal kísérleti, dokumentarista megközelítést választott, melynek hagyományaink mellett meghatározó eleme a szöveg és a realista, indusztriális díszlet. Az előadás Borbély Jolán tanácsai és ösztönzése, Éri Péter és Sebők Géza segítsége nélkül nem készülhetett volna el.

A budapesti bemutató az első abban az előadássorozatban, amely március 26-án a Kolozsvári Magyar Operában, majd Pozsonyban és Brüsszelben folytatódik.

ATEMPO.sk