Online koncerttel kezdődik a Cziffra György-emlékév

Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművészek online koncertjével kezdődik február 9-én a Cziffra György-emlékév.

Az ingyenesen látható nyitóeseményre Balázs János, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője olyan művészeket kért fel, akik közvetlenül tanulhattak Cziffrától. Az online közvetített hangversenyen többek között Chopin, Liszt és Debussy művei szólalnak meg a Zeneakadémián. A házigazda Bősze Ádám zenetörténész lesz.

 

Műsor:

Chopin: Asz-dúr Impromptu op.29, Fisz-dúr Impromptu op.36, a-moll keringő op.23 No.2 (Bogányi Gergely),
Liszt: Obermann völgye, Beethoven–Liszt: IV. szimfónia / 3. tétel (Mocsári Károly),

***

Chopin: 2 prelűd (C-dúr, Asz-dúr), Liszt: Szerelmi álmok,
Debussy: Claire de lune, Rahmanyinov: gisz-moll prelűd (Dráfi Kálmán),
Ponce–Balázs: Estrellita, Puccini–Balázs: Lauretta áriája, Brahms–Cziffra–Balázs: 5. magyar tánc,
Strauss–Cziffra–Balázs: Reminiszcenciák (Balázs János)

 

Itt nézzétek a koncertet 19.30-tól:

 

 

Idén a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. A magyar kormány a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével.

A sorozat a Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét, az első programok online lesznek elérhetők, egyes hangversenyek dátumai módosultak, a személyes koncertlátogatást a későbbi - rendezvényeket érintő - bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

A februárra meghirdetett hangversenyek közül elsősorban azokat rendezik meg online közvetítéssel, ingyenes eléréssel, amelyekben fiatal tehetségek és magyar művészek vesznek részt, ezáltal is fellépési lehetőséget biztosítva az előadóknak.

Az emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát, teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

ATEMPO.sk / MTI