OTT JÁRTUNK: Kint mínuszok, bent tüzes ritmusok – Milyen volt a komáromi RÉV idei első bulija? (+FOTÓK)

Három zenekar csapott a húrok közé szombaton Komáromban, a RÉV Magyar Kultúra Háza színpadán. Két feltörekvő magyar csapat mellett, a második albumának felvételeit éppen befejező ipolysági Chapter5 közel öt órás koncerten zúztak. Punkrock, metál, rock, értelmes dalszövegek, vidámság és hangerő töltötték be a kedvelt komáromi közösségi tér nagytermét. Ráadásul Roderik Psychó Dolezsa hang-és fénymester, a házigazda, vadonatúj látványelemekkel bővítette amúgy is nívós fényparkját. Ilyen volt az év első bulija a RÉV-ben!

Vidám hangulatban nyitotta az estét a győri Kókler zenekar, a kinti dermesztő hideg miatt lassan szállingózó közönség előtt. A 20 és 30 év közötti négy vidám zenész, akik egy középiskolába jártak Győrött: Gáborfalvi Ákos Johnny gitáros, énekes, Vitéz Marcell basszusgitáros, Kovács Dávid dobos és Kurdi Balázs gitáros, utóbbiak egyetemisták, parádés funk, punk, hard, alter mixet produkáltak, elegáns színpadi megjelenéssel.

 

Kókler zenekar

 

Mondták is a fellépésük után, mindenki beleteszi a kedvenc műfaját a közösbe: Ákos mindig bluest akar – nem is csoda, hiszen van rá hangja, mégpedig „füstös és mocskos”, Marcell a punk szerelmese, Dávid, aki tavasz végéig dobol a zenekarban, azután Svájcba készül, a reggae bolondja, míg Balázs a metált kedveli. „A bulikon igyekszünk hangulatot teremteni. A Kocsmadalt tizenhét évesen írtam. Kitaláltuk, hogy amint a refrénben elhangzik a ››hörpints!‹‹ felszólítás, mindenkinek gondolkodás nélkül innia kell az italából, amit a kezében tart. Ráadásul Tamási Flóra remek Kókler söralátétet tervezett hozzá.” – nevetett Ákos.

 

Kókler zenekar

 

„Amikor meg ránk szóltak, hogy nem lehet csak úgy hangoskodni, öltönyt húztunk, nyakkendőt kötöttünk, azóta van ez a Beatlest idéző színpadi megjelenésünk. Kiss Mátyás grafikus barátunk pedig egy öltönyös kakast rajzolt nekünk, logónak” – tette hozzá Marcell, akinél első kislemezüket rögzítették. Megtudom „Nem szép gyerek, de gavallér” a címe, az „Éjszaka kiált”, a „Nyugi, még élek” és a „Gavallér” című dalokat vették fel. Már készül a második EP, hat dallal, két új zenésszel, Hancock Huba szaxofonossal és Prokop Zsolt trombitással. „Először jártunk Komáromban, reméljük, jövünk még errefelé. Addig is a győri Lima nevű helyen biztosan megtaláltok majd bennünket. Végre van Győrben egy hely, ahol felléphetnek a helyi zenekarok, a Kétszemközt, a Dömper, az Eszkimó mellett, mi is” – tett pontot beszélgetésünk végére Ákos.

 

Kókler zenekar

 

Dikász János gitáros, Hántai Ferenc basszusgitáros, Horváth Ákos dobos és Schäffer Csaba énekes, vagyis a dél-komáromi Neuropig számára ismerős terep volt a RÉV, harmadszor léptek itt közönség elé, legutóbb éppen a hely nyitóbuliján, szeptember közepén az Entrópia és az Uncesøred zenekarok társaságában. Dalaik a bolygópusztító, neurotikus ember életéről szólnak. „Az sem véletlen, hogy a zenekar nevében ott a pig, vagyis a disznó szó” – magyarázták. Rockot játszanak, a dél-komáromi undergroundból jönnek. A zenekar tagjai korábban a Barrikád, az M nélkül, a Sétagalopp, a Támadás Egy Idegen Bolygóról és a Seaside Suicide formációkban álltak színpadra. A szövegek java részét, amelyek a hétköznapi embert helyezik fókuszba, beleértve önmagukat is, jórészt Hántai Ferenc basszusgitáros írja. Sokan jöttek megnézni a fellépésüket aznap este Dél-Komáromból.

 

Neuropig zenekar

 

„A zenénk azoknak szól, akik ugyanúgy élnek, mint mi. Mert mi is érezzük, ahogy énekeljük is, hogy ››egyre drágább az olcsó hús, és egyre hígabb a leve‹‹. Tavaly Ákosnál feljátszottunk tíz dalt, ezek elérhetőek új weboldalunkon is. Nem tudunk átváltani rock’n”roll sztárba. Számunkra az a fontos, hogy jól érezzük magunkat a zenénkben, és ha másnak is tetszik ez a fajta rockzene és a mi szövegeink, akkor nagyon boldogok vagyunk” – nyilatkozták fellépésük után.

 

Chapter5 zenekar

 

Több tagcsere után, rendületlenül áll a metál bástyáin az ipolysági Chapter5 zenekar, amely októberben lesz hétéves. A hazai motoros találkozók kedvenc bandája saját fesztivált szervez otthon, tavaly nyáron tartották a negyedik Chapterfestet. Komáromba most Bartos Máté Jaroslav – ének és basszusgitár, Sýkora Zoltán – dob, Dudás Gyula – gitár és Velebný Krisztián – gitár felállásban érkeztek, ami, ahogy hírlik, nemsokára ismét változni fog. Zenéjükre népes közönség volt kíváncsi. Távolabbról is jöttek rajongók, köztük számos motoros.

„Kedves helyünk a komáromi RÉV. 2018-ban itt nyertük meg a Bandák csatája versenyt. A Babadarával, amely szintén versenyző csapat volt azóta is remek a kapcsolatunk. Azóta nem jártunk itt, örülünk, hogy megint ezen a színpadon állhattunk” – közölte Máté a koncert után, amely hagyományosan a „Kölyköd voltam” című Edda-sláger feldolgozásával, majd egy kikövetelt ráadással zárult.

 

Chapter5 zenekar

 

Máté ezúttal is legendás skót szoknyájában lépett fel és remekül szólaltatta meg a basszusgitárt is. „A holló a jelünk, amit láthattak a nézők egy molinón, ugyanis ragadozó madár és a rock’n’roll által mi is ragadozókká válunk a színpadon. A koncert után szokás szerint sokáig a helyszíne maradunk, és a hajnali órákig elemezzük, hogyan legyünk legközelebb még jobbak” – árulta el az énekes.

Idei terveik között 13 koncert és egy új lemez kiadása szerepel, amelyhez az utolsó számot ezekben a napokban rögzítik volt tagjuknál, Fehér Patriknál, az ipolysági DTR Productions stúdióban.

„Vegyesen lesznek angol és magyar számok, ››Nincs tovább‹‹ című második albumunkon, amelyet július 29-én, Ipolyságon, az idei Chapterfesten szeretnénk keresztelni. Ezeket a dalokat is saját tapasztalataink alapján írtuk, egyik dalszövegben sem szerepel hazugság” – tette hozzá végül Bartos Máté Jaroslav, az ipolysági Chapter5 frontembere.

 

RÉV KLUB

 

Szöveg és fotók: Bárány János, ATEMPO.sk