Véget ért a Fölszállott a páva – ők lettek a nyertesek (+FOTÓK)

A Vasi Kislegényczéh táncegyüttes nyerte a nézők szavazatai alapján a Fölszállott a páva gyerekévadát, amelynek döntőjét pénteken tartották. Különdíjat kapott a felvidéki Dernő községben élő Kristóf Áron táncos szólista.

A Duna Televízióban sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában - a táncos szólisták és táncospárok, táncegyüttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok - mérték össze tudásukat.

A zsűri értékelése alapján a táncos szólisták és táncospárok között Busai Bori és Makula Zoltán, a táncegyüttesek között a Szinvavölgyi Néptáncműhely Prücskök csoportja, az énekes szólisták és énekegyüttesek között a Szejke Barka Testvérpár, a hangszeres szólisták és zenekarok között pedig Csapodi Tádé lett a kategória győztese. A nézők szavazatai alapján pedig 2019-ben a Vasi Kislegényczéh lett a közönség kedvence.

 

Szejke Barka testvérpár

 

A döntő valamennyi résztvevőjének egymillió forintot ajánlott fel az OTP Bank. Emellett számos különdíjat is kiosztottak a műsor végén.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíjait Kásler Miklós miniszter adta át. Egymillió forintos különdíjat vehetett át a felvidéki Dernő községben élő Kristóf Áron táncos szólista, valamint az erdélyi Szamosújváron tevékenykedő CodoBanda.

 

Kristóf Áron

 

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság nevében V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a Hungarikum Bizottság tagja szintén egymillió forintos különdíjat adott át a vajdasági Bodros Tamburazenekarnak.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója Maier Cseperkének adta át az intézmény különdíját, amely egy önálló koncert a Mesterek és tanítványok sorozatban.

Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke 300 ezer forintos pénzjutalmat ajánlott fel a Dudás Lili és Kispál Domonkos, Hajdu-Németh Balázs és Ilona, Bistey Boglárka és Farkas Regő László táncospárnak, továbbá Baka Levente táncos szólistának.

 

miskolci Szinvavölgyi Néptáncműhely Prücskök csoportja

 

Mint elhangzott, emellett az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület a műsorban bemutatkozott táncos párok és táncos szólisták számára lehetővé teszi, hogy az egyesület tehetséggondozó táborában térítésmentesen részt vehessenek 2020 júliusában.

A nézők szavazatai alapján pedig 2019-ben a Vasi Kislegényczéh lett a közönség kedvence, a díjat Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója adta át.

A műsorban ezúttal a Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemes című előadásából láthattak a nézők egy részletet.

A zsűri tagja Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, Prima Primissima és UNESCO-díjas előadóművész; Salamon Beáta előadóművész, népihegedű-tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

A Fölszállott a páva házigazda zenekara a tornaljai Parapács zenekar volt.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza, valamint szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját az idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezette.

 

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11

 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI