Felvidékiek is bemutatkoznak az évfordulók évadában az Esztergomi Várszínházban

Évfordulók évadaként hirdette meg az Esztergomi Várszínház nyári műsorát a város 1050 évvel ezelőtti megalapításának tiszteletére.

Műfajilag sokszínű előadásokkal, jubiláló szerzőkre - Petőfi Sándor, Wass Albert - emlékezve várják a közönséget hazai és határon túli társulatok fellépéseivel, egy több héten át tartó összművészeti színházi találkozó élményével - tette hozzá Horányi László.

A Várszínház évadnyitóját a színházi olimpia előadásai előzték meg. A 10. Színházi Olimpia keretében a Theater im Gärtnerviertel a németországi Bambergből Médeia című produkcióját mutatta be,

majd a Komáromi Jókai Színház Az örökség és a Külváros című darabjai voltak láthatóak.

Az évfordulók évadában saját produkcióval emlékeztek meg Wass Albertről. Mégis vagyunk és leszünk címmel készítettek összeállítást az erdélyi magyar író és költő halálának 25. évfordulója alkalmából.

A felvidéki THE ART Kulturális Egyesület a Művészet című produkcióval jön Esztergomba, július 7-én.

A település szellemiségét megidézve tűzik műsorra a Karinthy Ferenc Dunakanyar című művéből készült előadást a Pesti Magyar Színház művészeivel.

József Attila és Babits Mihály kapcsolatáról szól az Exit Generáció zenés összeállítása Magad emésztő címmel július 8-án.

A felvidéki Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója Petőfi dicsérete című lemezének bemutatójával tiszteleg a költő születésének 200. évfordulója előtt július 12-én.

A gyerekek, családok számára is készülnek előadásokkal. Magyar Népmese Színház a Szerencsések szerencséje című mesével jön Esztergomba augusztusban. Szintén ebben a hónapban látható az Egri csillagok musical, a Magyarock Dalszínház előadása, valamint a Lúdas Matyi a soproni teátrum és Forrás Színház közös produkciójaként.

Jön a L'art pour l'art Társulat, a Sic Transit Folk Műhely, a Győri Nemzeti Színház is.

Augusztus közepén az 1050 éves Esztergom tiszteletére a városban rendezik Európa Kulturális Fővárosainak Találkozóját, ekkor fellépnek temesvári filharmonikusok, és műsort ad a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar Roby Lakatossal.

Az Esztergomi Várszínház 1962-ben alakult. A vár felújítása már úgy történt, hogy itt kaphasson helyet az új színház, mely 1990 óta működik jelenlegi helyén a Budai toronyban, ami egy várfalakkal övezett katlan.

A színpad a régi török temető helyén található. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a különböző nemzetek kultúrájának bemutatására, évente hív meg határon túli magyar színházakat, együtteseket, társulatokat.

ATEMPO.sk