Elhunyt Csíky András Kossuth-díjas színművész

Életének 94. évében elhunyt Csíky András Kossuth- és Jászai Mari-díjas, UNITER-életműdíjas színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja - közölte honlapján az erdélyi teátrum.

Csíky András 1930. augusztus 25-én született Székelyudvarhelyen. Szakmai tanulmányait Kolozsváron végezte 1949 és 1953 között, a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben.

Alapító tagja és vezetője volt a Nagybányai Állami Színház magyar tagozatának, majd a társulat Szatmárnémetibe költözése után a Szatmári Állami Magyar Színháznak (később Északi Színház) volt tagja, 1960 és 1969 között igazgatója.

1977-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, örökös tagja. Később a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata is örökös tagjává avatta.

Csíky András a 20. század második felének egyik legmarkánsabb erdélyi magyar színészegyénisége volt. Emlékezetes alakításai között megtalálható az egyetemes drámairodalom nagy szerepeinek egész sora. Az nevéhez fűződik például John Osborne Dühöngő ifjúságának első romániai bemutatója (Jimmy Porter).

Az 1990-es rendszerváltás után a kolozsvári magyar nyelvű színészképzés egyik újraindítója, majd éveken át a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékének tanára volt.

 

 

Jelentős alakításait román és magyar filmekben egyaránt láthatjuk, többek között a Liviu Ciulei rendezte Akasztottak erdeje című kétrészes filmeposzban, amely az 1965-ös cannes-i filmfesztiválon az egyik legjobb alkotásnak bizonyult. A kétezres évek második felétől kezdődően fokozatosan visszavonult, 2008 óta nem vállalt fellépéseket.

2001-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. 2020-ban neki ítélték a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját és a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat, valamint a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díjjal tüntette ki.

2021-ben Kossuth-díjat kapott "Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során az erdélyi magyar színházművészetben művészként és tanárként betöltött jelentős szerepe, valamint a magyar, illetve a világirodalom legjelentősebb drámai szerepeiben nyújtott megrendítő alakításai elismeréseként".

Csíky Andrást a Kolozsvári Állami Magyar Színház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház