Sztárelőadók ünneplik az életműdíjas Hobót – jön a Petőfi Zenei Díj Életmű Gála

A hazai könnyűzenei élet egyik legrangosabb elismerését veszi át február 3-án Földes László „Hobo” a Petőfi Zenei Díj – Életmű Gálán. Az előadóművészt Hobo-dalfeldolgozásokkal, versekkel és személyes történetekkel köszöntik a zenei és színházi színtér kiválóságai.

Életpályája elismeréseként 2024-ben Petőfi Zenei Díj Életműdíjjal jutalmazzák Földes László „Hobó”-t. A közmédia a tavalyi nemzetközi kitüntetéshez méltó, nagyszabású gálaműsorral tiszteleg a Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző művészete előtt. A február 3-i 19:35-kor a Dunán kezdődő showműsor a Hobo Blues Band alapítójának legnépszerűbb dalaiból válogat.

Az előadóművész évtizedek óta meghatározó alakja a hazai könnyűzenei életnek, pályáján különféle műfajokban alkotott maradandót, beleértve a blues-, a rock- és a folkzenét, így a műsor a fellépők körével is a műfaji sokszínűséget ünnepli.

„A rock ’n’ roll nem értelmiségi műfaj” - Földes László Hobó

 

Hobo

 

HOBO: „Csinálom a dolgom, én a hétköznapok embere, csavargó vagyok”

A kifejezetten erre az alkalomra készült feldolgozásokat Gubik Petra, Wolf Kati, Freddie, Németh Attila, Szabó Előd, Szarka Tamás, Takáts Tamás, a Csík zenekar, valamint a Sezlony adja elő. Freddie és Takáts Tamás egy különleges duettel is készül.

A gálaműsort személyes történetek és a pályatársak köszöntője teszi még egyedibbé. Egykori zenésztársa, Horváth Károly Charlie is készül a köszöntésre: „Együtt kezdtünk 1965-ben az Olympia zenekarban. Ahogy én hívom, Laci, vagy Hobicsek egy kultúrember: kiváló előadó, fantasztikus szövegírói tehetséggel”.

OTT JÁRTUNK! Teltház előtt változott vásári bohóccá Hobo (FOTÓK)

 

Hobo

 

A Petőfi Zenei Díj – Életmű Gála díjazottjának irodalmi és színművészeti tevékenysége is jelentős: gazdag életművét könyvek, film- és színházi szerepek, valamint önálló estek teszik teljessé, éppen ezért a tiszteletére Szűcs Nelli, Bodrogi Gyula és Gáspár Sándor verssel készül.

A rangos elismerést A Dal 2024 egyik új zsűritagja, a Máté Péter-, Artisjus- és Fonogram-díjas zeneszerző, dalszövegíró Németh Alajos Lojzi adja át.

„A mai napig élvezettel hallgatom a lemezeit. Alkotóművészként, emberként is kiválónak tartom őt. Remek zenészekkel dolgozott együtt, minőségi munkát végzett” – emlékeztetett a Bikini Máté Péter-díjas zenésze.

OTT JÁRTUNK: Hobo két órában, teltház előtt – A Kikötő Polgári szalon 40. beszélgetése

A műsort az ünnepelt fellépése teszi teljessé.

Hobo művészetével, személyes és társadalmi üzeneteivel örökre letette kézjegyét a magyar kultúrában. A művész a gála után nem sokkal, február 13-án ünnepli a 79. születésnapját.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk