50 éves a legendás Vujicsics együttes – egész évben ünnepelnek

Idén ünnepli 50. születésnapját a Vujicsics együttes. A magyarországi délszláv zenei hagyományokat őrző legendás zenekar a jubileum évben a legrangosabb helyszíneken ad koncertet.

"Még nem játszottunk népzenét, de már jól ismertük egymást, amikor fiatal srácokként, a hetvenes évek elején húsvétkor Pomázon és környékén locsolkodtunk. 1974 elején hívtak el minket zenélni a pomázi táncegyüttes próbáira" - mondta Borbély Mihály, a zenekar fúvósa.

Az együttest akkor úgy hívták, hogy Pomázi Nemzetiségi Ifjúsági Népi Hangszeres Együttes, amely nemcsak délszláv népzenét játszott, hanem a helyi svábok, szlovákok és magyarok muzsikáját is. Az indulás éveiben az együttest Vujicsics Tihamér zeneszerző, népzenekutató segítette. Eredics Kálmán bőgős felidézte, hogy a budakalászi búcsúban találkoztak vele, ahol Vujicsics be is szállt közéjük játszani. A hosszú távra tervezett együttműködést egy tragédia akadályozta meg: 1975-ben lezuhant Damaszkusz felett a repülőgép, amelyen a tudós-zenész utazott. Halála után egy évvel vette fel az együttes a Vujicsics nevet.

 

 

Borbély Mihály kitért arra, hogy komoly lökést jelentett számukra a magyarországi táncházmozgalom beindulása, a hetvenes évek közepétől rendszeresen hívták őket zenélni táncházakba, ahol ők voltak az első nemzetiségi együttes. Hozzátette: nagy hatással volt rájuk Sebő Ferenc és Halmos Béla muzsikája, Sárosi Bálint népzenekutató tudományos ismeretterjesztő előadásai a rádióban.

"Sokszor hallottuk, hogy a népzenekutatásban az utolsó pillanatban vagyunk. Nekünk Pomázon, Szentendén, Csobánkán kellett az idős emberektől összegyűjtenünk a délszláv muzsikákat, illetve számba venni az autentikus hangszereket. Tamburát az Ecseri piacon sikerült beszereznünk hatszáz forintért, ami akkor komoly pénz volt" - jegyezte meg Eredics Kálmán.

A Vujicsics együttes az 1977-es Ki mit tud?-on megnyerte a népzene kategóriát. "Ezután megnyíltak előttünk a kapuk, rádiófelvételt készíthettünk, igaz, első nagylemezünk, a Délszláv népzene csak 1981-ben jelent meg".

 

 

A zenekar második, Szerb és horvát népzene című anyagát a Pink Floydot a világhírnév felé elindító amerikai menedzser, Joe Boyd is felfedezte magának, az általa vezetett Hannibal Records 1988-ban kiadta, a Vujicsics pedig világszerte ismertté vált, többek között Ausztráliában és Kuvaitban is felléptek. Az együttes muzsikája számos filmben hallható, a Huszárik Zoltán által rendezett Csontvárytól Enyedi Ildikó Az én XX. századom című filmjéig.

A 2014-ben Kossuth-díjjal elismert Vujicsics együttes vezetője Eredics Gábor (basszprímtambura, harmonika, ének), mellette Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, tárogató, furulya, brácstambura), Eredics Kálmán (bőgő, tarabuka, tapan), Eredics Áron (prímtambura, csellótambura), Brczán Miroszláv (csellótambura, ének), Szendrődi Ferenc (prímtambura, brácsatambura) és Mihó Attila (hegedű) szerepel.

"A Vujicsics együttes egy baráti társaság, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a mostani tagság többsége ötven éve együtt zenél" - mondta Borbély Mihály.

Hangsúlyozta, hogy számukra mindig az autentikus délszláv népzene továbbadása volt a cél. A berobbanó világzenei hullámról azt gondolták, azzal csínján kell bánni. "Voltak azért kikacsintásaink, kifejezetten élveztük, amikor a nyolcvanas-kilencvenes években az okcitán Miquéu Montanaro projektjében, a Vents d'Est-ben (Keleti Szél) dolgozhattunk". A Vujicsics legutóbbi, 2020-as lemezét Szörényi Leventével együtt készítette a Vujicsics-Illés-örökség jegyében Hej, barátom... címmel.

 

 

A délszláv zene hagyományait családi körben is továbbadja a Vujicsics: az 1995-től működő, szintén nemzetközileg ismert Söndörgőben Eredics Kálmán három fia és egy unokatestvérük játszik, a ViGaD-ban pedig Eredics Gábor fia.

A jubileumi év január 13-án a szerb újévi táncházas rendezvénnyel indult a Fonóban. A Vujicsics 50 fontos állomása lesz február 24-én és 25-én a Pesti Vigadó, ahol hangszerbemutatók lesznek, valamint április 7-én a 43. Táncháztalálkozó a Budapest Sportarénában, május 11-én pedig a Magyar Zene Házában a hagyományőrzők állnak a középpontban.

A Vujicsics a Söndörgőt és a ViGaD-ot, Lukács Miklós cimbalmost, Farkas Zoltán "Batyu" és Tóth Ildikó "Fecske" táncost, valamint egy egyelőre titkolt nemzetközi sztárt is színpadra hív október 29-én a Müpában. A zenekar a nyár elején és végén is fellép Szentendrén, június 15-én a mecséri Ladikos Fesztiválon ismét együtt zenél Miquéu Montanaróval, júliusban a Művészetek Völgyében lesz, a jubileumi év záró eseménye pedig 2025. január 13-án a Zeneakadémián ismét egy szerb újévi koncert.

"Terveink szerint számos koncertet rögzítünk és jövő év elején lemezen megjelentetünk belőle egy válogatást" - mondta végül Borbély Mihály és Eredics Kálmán.

ATEMPO.sk / MTI