VIII. Őszi Kulturális Napok Párkányban - részletes program

2019. október 8-a és december 15-e között kerül megrendezésre a VIII. Őszi Kulturális Napok című rendezvénysorozat Párkányban. A rendezvények díjmentesen látogathatók. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Program

Október 8. (kedd)

18.00 A dolgok lelke - Fahidi Éva könyvbemutatója /Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola/

A holokauszttúlélő, Fahidi Éva 90 éves korában létrehozta Cuhorka Emese táncművésszel a Sóvirág című táncszínházi produkciót, amelyben táncban meséli el életét, és amelyet azóta is sikerrel játszanak a Vígh Szinházban.

A műsor próbafolyamatát bemutató A létezés eufóriája című dokumentumfilm jelentős díjakat nyert idén a sarajevói és a locarnói filmfesztiválokon. Fahidi Éva két páratlan életrajzi könyvet is megírt: A dolgok lelke és A szerelem alanya és tárgya címmel, amelyekben a holokauszt borzalmairól és az ő életigenléséről tudósít.



Október 30. (szerda)

18.00 Kepes András előadása: Boldogan élünk, míg meg nem halunk? - Párkapcsolat, család a világban /Kultúrház/

Kepes Andrást leginkább a Magyar Televízió független műsorszerkesztőjeként ismerjük a Különös történetek, az Apropó a Desszert, a Világfalu című TV-műsoraiból, de sokan olvassák érdekfeszitő könyveit is. Igazi világpolgár, akit a világ legjobb egyetemein diákként és oktatóként is ismernek, és persze élete során beutazta a világ nagy részét.

 

November 10. (vasárnap)

18.00 Rendhagyó Prímástalálkozó /Kultúrház/

A Rendhagyó Prímástalálkozóban a magyar zenei élet kimagasló egyéniségei muzsikálnak együtt, akik ugyan különböző zenei műfajokat képviselnek, közös zenei anyanyelvük azonban a magyar népzene.

A zenekar tagja a hegedűvirtuóz Pál István „Szalonna“, az egyedülálló stílusban hegedülő Vizeli Balázs, Balogh Kálmán (cimbalom), Bede Péter (szaxofon), Doór Róbert nagybőgős, Mester László brácsás, a „koncertmester” pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A Prímástalálkozó két kiváló énekesnője: Herczku Ágnes és Korpás Éva.

 

November 17. (vasárnap)

18.00 Jelenetek egy házasságból – a Csavar Színház előadása /Kultúrház/

Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Az első jelenet látszólagos felhőtlen boldogságától jutnak el az egymás ellen forduláson, a teljes felbomlás folyamatán át a megbékélésig, egy újfajta szeretet kialakulásáig, ahol a két ember, Marianne és Johan már nem kiszolgáltatottjai egymásnak, hanem őszinte megértéssel tudnak közeledni a másik felé.

„Három hónapig írtam ezt a könyvet, de egy fél élet tapasztalatai sűrűsödnek benne. Nem vagyok benne biztos, hogy fordítva jobb lett volna. Talán választékosabbnak hatna. Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetre méltók. Egyszerre.” - Ingmar Bergman

Főszerepben: Gál Tamás (Jászai Mari-díjas), Kiss Szilvia
Rendező: Pataki András (Jászai Mari-díjas)

 

November 20. (szerda)

18.00 A bársonyos forradalom és a szlovákiai magyarok /Párkányi Városi Múzeum/

A Fórum Intézet vándorkiállításának megnyitója és pódiumbeszélgetés a "bársonyos forradalom" országosan ismert egyéniségeivel: Hunčík Péterrel és Peter Zajaccal.

 

November 24. (vasárnap)

18.00 Jubileumi Kaláka koncert /Kultúrház/

Az idén ötven éves Kaláka együttes a verséneklés klasszikusának számít tájainkon. Muzsikájuk sokszínű és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

Az együttes tagjai

Becze Gábor
Gryllus Dániel
Gryllus Vilmos
Radványi Balázs

 

December 1. (vasárnap)

18.00 A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes 50 éves jubileumi műsora /Kultúrház/

A Szőttes 1969-ben alakult azzal a céllal, hogy ápolja a hazai és az egyetemes magyar, valamint a környező népek néptánc és népzenei hagyományait és azokat színpadi formában feldolgozza. A magyar tájakon kívül sikeresen szerepeltek Nyugat-Európában, de Ausztráliában és Új-Zélandon is.

 

December 8. (vasárnap)

18.00 A Babra zenekar népzenei koncertje

A déli szláv népek zenei hagyományait újjáélesztő Babra a tradícionális dallamok eredetiségét és lelkületét megőrizve hoz létre új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. A népzene új nemzedékéből verbuválódott zenekar egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg, melyre koronaként kerül a régies hangvételű, többszólamú éneklésmód. Vérbő örömzenélés.

 

December 15. (vasárnap)

18.00 Angyalvakond: Röhrig Géza könyvbemutatója /Venus cukrászda/

A Saul fia című Oscar-díjas film főszereplője, Röhrig Géza: Angyalvakond című kötetében a verseken keresztül ötven hajléktalan történetét mutatja be. A kötet tavaly csak a Fedél nélkül terjesztőitől volt kapható és a bevétel őket támogatta.

Röhrig személyében egy izgalmas egyéniséggel ismerkedhetünk meg. Mielőtt a Saul fia című filmmel világismertséget szerzett volna, nyolc éven át volt állami gondozott, gyermekotthonban élt és a rendszer elleni lázadása jegyében punk-együttes frontembere volt, de ott volt a Fidesz alapítása körül is, a színművészetin rendezést tanult, és volt bölcsésztan-hallgató Lengyelországban és Izraelben. Jelenleg Amerikában él.

ATEMPO.sk