Adventi koncert a Liszt Ferenc Kamarazenekarral online a Müpából

2020. december 8-án, kedden 19.30-tól a Liszt Ferenc Kamarazenekar ad Adventi hangversenyt a budapesti Müpából. Közreműködik Zemlényi Eszter (szoprán) és Boldoczki Gábor (trombita).

A koncertet online közvetítik, így bárhonnan részesei lehetünk az élménynek.

ITT NÉZZÉTEK ONLINE

 

Műsor

J. S. Bach: Jauchzet Gott in allen Landen - kantáta, BWV 51
Beethoven: B-dúr vonósnégyes, op. 130 - V. Cavatina. Adagio molto espressivo
Händel: Óda Anna királynő születésnapjára, HWV 74 - „Eternal source of light divine”
Händel: B-dúr concerto grosso, op. 6, No. 7, HWV 325
Telemann: D-dúr koncertszonáta trombitára és kamarazenekarra, TWV 44:1

 

Az Amsterdam Sinfonietta, a szoprán Miah Persson és a trombitaművész Håkan Hardenberger a koronavírusjárvány miatt nem utazhat Budapestre, a Müpa felkérése nyomán helyettük fellépő Liszt Ferenc Kamarazenekar, Zemlényi Eszter és Boldoczki Gábor azonban két mű esetében teljesen azonos programmal, az est zenei kínálatának többi részében pedig az eredetihez hasonló kompozíciókkal kedveskedik a hangversenyük élő közvetítését figyelemmel kísérő közönségnek. A jelszó: érték és változatosság.

Telemann D-dúr koncertszonátájának hallgatói a trombitahangzás fényében és derűjében fürödhetnek - de hasonló energia és ujjongás jellemzi Bach Jauchzet Gott in allen Landen című kantátáját is, melyben a szoprán társaként ismét trombitát hallhatunk. Beethoven bensőséges szépségű, beszédes dallamosságú Cavatinája a zeneszerző kései vonósnégyeseinek elmélyült világába kalauzol. Händel Anna királynő születésnapjára komponált Ódája ismét az ünnepélyes öröm hangján szólal meg, a műsort záró újabb Händel-kompozíció, a B-dúr concerto grosso pedig az elegancia, a választékosság és a diadalmas sokszínűség kivételes mesterműve.

A Rolla János és muzsikustársai által 1963-ban alapított Liszt Ferenc Kamarazenekar immár jó néhány éve megfiatalodott, s ma Tfirst Péter koncertmester és Várdai István művészeti vezető irányításával új fénykorát éli. A Magyar Állami Operaház legújabb énekesgenerációját képviselő Zemlényi Eszter a zenés színpad mellett a dalirodalom és az oratórium műfajában is kiemelkedő sikereket arat, a világszerte ünnepelt, minden stílusban fölényes otthonossággal mozgó Boldoczki Gábor pedig a nemzetközi klasszisokat termő magyar trombitaiskola egyik legragyogóbb csillaga: vérbeli virtuóz.

ATEMPO.sk
Fotó: Molnár Ágnes