Horti Lilla és Szappanos Tibor operaestje – folytatódik az online MaszkaBál

Horti Lilla és Szappanos Tibor operaestje – folytatódik az online MaszkaBál

2021. január 2-án, szombaton a Magyar Állami Operaház két kiemelkedő énekese, Horti Lilla és Szappanos Tibor operaestjét láthatjuk az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról az Opera MaszkaBál sorozata keretében, amelyet 20.00 órától közvetítenek élőben online.

 

A zenész családba született Horti Lilla zenei tanulmányait a csongrádi művészeti iskolában indultak. A szegedi konzervatóriumot fuvolistaként kezdte, de klasszikus ének szakon fejezte be. A budapesti Zeneakadémián kitüntetéssel diplomázott, az opera mesterszakon Marton Éva növendéke volt. Számos énekverseny díjazottja és különdíjasa, operaszínpadon pedig 2012-ben debütált a Szegedi Szabadtéri Játékokon a Parasztbecsületben és a Bajazzókban. Az Operában 2017-ben mutatkozott be Csajkovszkij, Kodály és Gyöngyösi Levente műveiben, hamarosan pedig már olyan főszerepeket is énekelt, mint a Bohémélet Mimìje. 2017-ben Junior Prima díjjal tüntették ki.

Szappanos Tibor zenei tanulmányait a Nagyváradi Emanuel Egyetem egyházzenei tanszékén kezdte, majd két év múlva a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola magánének szakán tanult tovább. A Zeneakadémián 2005-ben diplomázott Andor Éva tanítványaként. Első komolyabb énekesi sikerét 2002-ben a Baden bei Wienben rendezett nemzetközi énekversenyen és mesterkurzuson szerezte, ahol a háromfordulós énekversenyen a második helyen végzett. Ugyanebben az évben már az Opera közönsége is láthatta Fekete Gyula A megmentett város című egyfelvonásos operájának ősbemutatóján. Lírai tenorként elsősorban bel canto és Mozart-szerepekben lép fel, de hallhatjuk Wagner, Verdi líraibb szerepeiben, valamint oratóriumokban és koncerteken is.

Műsorukat olyan operarészletekből állították össze, amelyeknek témája a szerelem, a vágyakozás, s ezek közül számos – az évad tematikájának megfelelően – francia vagy a francia kultúrához köthető műből csendül fel.

Az est művészeti vezetője: Kovács Katalin
Műsorvezető: Gyüdi Melitta
Zongorán közreműködik: Kálvin Balázs

ITT NÉZD ÉLŐBEN

 

Műsor:

Flotow: Márta, avagy a richmondi vásár – Lyonel áriája a III. felvonásból („Ach so fromm, ach so traut”) – előadja: Szappanos Tibor
Bellini: A puritánok – Elvira áriája a II. felvonásból („Qui la voce... Vien diletto”) – előadja: Horti Lilla
Donizetti: Szerelmi bájital – Nemorino áriája a II. felvonásból („Una furtiva lagrima”) – előadja: Szappanos Tibor
Gounod: Faust – Margit ékszeráriája a III. felvonásból („Ah! Je ris de me voir si belle”) – előadja: Horti Lilla
Chopin: cisz-moll Fantaisie-Impromptu, Op. 66 – előadja: Kálvin Balázs
Verdi: Traviata – Violetta és Alfredo duettje az I. felvonásból („Oh, qual pallor!... Un dì felice, eterea”) – előadja: Horti Lilla és Szappanos Tibor
Verdi: Traviata – Alfredo ária a II. felvonásból („Lunge da lei”) – előadja: Szappanos Tibor
Leoncavallo: Bajazzók – Madárdal („Qual fiamma avea nel guardo!... Stridono lassù”) – előadja: Horti Lilla

ATEMPO.sk / opera.hu
Fotó: Nagy Attila