Az Arató zenekar online lemezbemutató koncertje a Fonóból

Az Arató zenekar online lemezbemutató koncertje a Fonóból

2021. január 2-án, szombaton 20.00 órától az Arató zenekar online lemezbemutató koncertjére kerül sor a Fonó Budai Zeneházból.

 

Az Arató zenekar Vízmelléki prímások című lemeze nemrégiben jelent meg a Fonó gondozásában. A lemezbemutató koncertre sajnos nem kerülhetett sor, így online mutatnak ízelítőt ebből a kiváló muzsikából.

„Dumnezeu”, „Leves”, „Cilika”, „Csángáló”, „Mutis”. Ezeket a ragadványneveket, a Szászcsávási zenekar világot járt tagjait már a legifjabb amatőr táncházasok is ismerik, ráadásul a csávásiakról megszámlálhatatlan eredeti és revival felvétel készült már. A térségben azonban akadtak még más értékes és egyedi hangzásvilágú muzsikusok, akik kevéssé ismertek. Prímásunk, Luca a lemez megálmodásakor olyan periférián lévő prímások, mint a héderfáji Káló „Cuppa” József, a bonyhai Bolha Zoltán, a vámosgálfalvi Fagyula János „Gyurica” és az ádámosi Kozák József „Ţăr” dallamati és játékstílusát szerette volna megmutatni. Reméljük, egy pár pillanatra meg tudtuk idézni a Vízmellék (Kis- Küküllő mente) egykori hangzásvilágát, és talán elértük azt is, hogy – a csávásiak érdemeit nem elvitatva – ismerősen csengjenek ezek a nevek is: „Cuppa”, „Bolha”, „Gyurica”, „Ţăr”. (Sándor István)

Közreműködők:

Tóth Luca Réka -hegedű, ének
Sándor István -kontra, tánc
Ifj. Földes János -nagybőgő
Hetényi Milán -ének
Liber Endre -cimbalom

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk