Szerenád-est a Nemzeti Filharmonikusokkal - online koncert a Müpából

Szerenád-est a Nemzeti Filharmonikusokkal - online koncert a Müpából

2021. január 8-án, pénteken 19.30-tól Szerenád-est lesz a Nemzeti Filharmonikusokkal a budapesti Müpa színpdáról. A koncertet élőben közvetítik.

 

Műsor:

Gervaise: Régi francia táncok
Elgar: e-moll szerenád, op. 20
Mozart: Esz-dúr divertimento, K. 166
Grieg: Holberg-szvit, op. 40

 

Ezen a koncerten a Nemzeti Filharmonikusok művészei karmester nélkül szólaltatnak meg szórakoztató hangvételű, többtételes klasszikus műveket. Megmutatni önálló előadói elképzeléseiket: csábító lehetőség a zenekari muzsikusok számára!

Claude Gervaise Régi francia táncai a reneszánsz századaiba repítenek: a feszes ritmusok és régies harmóniák hallatán szinte látjuk magunk előtt a bársonyba és selyembe öltözött, csipkeszegélyes ruhájú táncosokat. Elgar vonószenekari e-moll szerenádja más világ: fátyolos tónusai és lágy melankóliája a késő romantika dekadenciával fűszerezett érzelmességét idézi. Mozart divertimentója a bécsi klasszikus stílusra jellemző kecsességgel, a tételek hibátlan arányaival, karcsú hangzásával és nem utolsósorban humorával kényezteti a zenehallgatót, míg befejezésül Grieg Holberg-szvitjében visszakanyarodunk a romantikához, itt azonban a 19. század a 18.-nak nyújt kezet, hiszen a tételek, melyeket a norvég zeneszerző 1884-ben az író Ludvig Holberg születésének bicentenáriumára írt, archaizáló jellegűek, s ezt már a címek is sejtetik: Prelúdium, Sarabande, Gavotte, Air, Rigaudon. Ha velünk tart, karosszékében hátradőlve kalandozhat a Nemzeti Filharmonikusok művészeinek kalauzolásával a múlt elbájoló zenéinek ösvényein!

 

ITT NÉZD AZ ELŐDÁST

ATEMPO.sk