Klarinéttal vezérelt videójáték - Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál online

Ressi/Benes: game_over - Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál online

2020. január 9-én, szombaton folytatódik az online megrendezett Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, amely a közönséget koncertekkel, ősbemutatókkal, interaktív bevezető előadásokkal várja.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

 

Program

Január 9. (szombat)

19.00 Online közvetítés és Zoom beszélgetés - Ressi/Benes: game_over (e-Trafó különkiadás)

A 2021-es programsorozat rezidens együttese Christoph Ressi grazi zeneszerző, programozó és Benes Szilárd, szintén Grazban élő magyar származású klarinétművész duója. Közös munkájuk fő fókusza a hangszerrel vezérelt videójáték és a szabadon irányítható audiovizuális alkotás, emellett interaktív installációval, workshoppal és többféle koncerttel is készülnek a fesztiválra.

A game over olyan kísérletező, zenei videójáték környezeteket fog össze, amelyek élőben is előadhatók a színpadon, de akár interaktív installációkként is bemutathatók. Ebben az előadásban a klarinétos a hangszerén lévő mozgásérzékelő segítségével egy karaktert irányít a játékok kiterjedt és összetett 2D-s világaiban.

Szinte minden lépés zenei történést eredményez, így az előadó kötetlenül fedezheti fel a környezetet, kapcsolatba léphet annak (számítógép által vezérelt) lakóival és a játék működését kihasználva rendhagyó zenei struktúrákat hozhat létre. A világok jól ismert 2D-s játékműfajok kollázsai, amelyek gyakran felülírják egymást vagy akár össze is fonódhatnak; egyfajta mindig újjá értelmezhető kottaként tekinthetünk rájuk. Esetenként a zeneszerzők is beavatkoznak a játékba, események beküldésével vagy egyes részek valós idejű átprogramozásával. Érezhető a feszültség a „logikus” játékműveletek és a tisztán zenei döntések között. Mivel ezek gyakran egymással szemben állnak, a játékosnak folyamatosan törekednie kell az egyensúly fenntartására és az ésszerű célok kitűzésére a lehetőségek végtelen univerzumában. Az előadás kérdéseket vet fel egy korlátozásokkal teli rendszerben létező egyén szerepéről, miközben feltárja az előre megírt szabályrendszer elleni lázadásban rejlő kifejezési lehetőségeket is.

ITT NÉZD ONLINE

 

Január 10. (vasárnap)

18.00 Next Generation Vol 2 / Ensemble Z (ONLINE FUGA közvetítés)

A Fuga közvetítésében követhető a magyar, osztrák és német zeneszerzők alkotásait bemutató koncert a budapesti Ensemble Z előadásában, Varga Judit, Moritz Eggert és Tornyai Péter válogatásában. Ugyanitt egy héttel később a fesztivál zárásaként a CentriFUGA kortárszenei műhely zeneszerzői, többek között Kedves Csanád, Balogh Máté és Bolcsó Bálint művei szólalnak meg.

 

Január 11. (hétfő)

19.00 Budapest Improvisers Orchestra: Nyitott Forma #1 - JAZZAJ az Átlátszó Hangon (ONLINE FONÓ közvetítés)

Szintén magyar ősbemutatókból álló programmal készül a fesztiválra a Budapest Improvisers Orchestra (BIO). A BMC könyvtárában a WortLaute című vokális koncerten ősbemutatóként hangzik el Christoph Herndler osztrák zeneszerző Jeney Zoltán emlékére komponált I Sing Your Name című műve Kovács Lenke és az Ensemble Mobile előadásában.

 

Január 12. (kedd)

17.00 Üveggyöngyjátékok, avagy mit akar a kortárs művészet? - Fazekas Gergely előadása (Zoom esemény)

 

Január 13. (szerda)

18.00 WortLaute I. (ONLINE BMC közvetítés)
Jeney Zoltán, Christoph Herndler, Nava Hemyari és Nikolaus Gerszewski művei

 

Január 14. (csütörtök)

18.00 Modern Art Orchestra – Art Of Virus (Zoom esemény)

 

Január 15. (péntek)

19.30 Schubert & Tsai - A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje (ÉLŐ Müpa közvetítés)

A Müpából közvetítik a Mikamo - Közép-Európai Kamarazenekar estjét, Ajtony Csaba vezényletével elhangzik Illés Márton új vonószenekari műve, a Müpa Zeneműpályázatának egyik nyertes alkotása, valamint Varga Abigél, Mathias Schmiedhammer és Ivan Buffa olyan új alkotásai, amelyek mind Franz Schubert Rosamunda-közjátékainak ihletésére születtek a fesztivál és a kamarazenekar felkérésére.

 

Január 16. (szombat)

19.30 UMZE: bemutatom Pierrot-t - Az UMZE Kamaraegyüttes koncertje (ONLINE BMC közvetítés)

A BMC hangversenytermében Dinyés Dániel Parti Nagy Lajos szövegére komponált, Pierrot-variációk című műve hangzik el Arnold Schönberg Pierrot Lunaire-jét követően az UMZE kamaraegyüttese előadásában, Vajda Gergely vezényletével, Kolonits Klára és Erdős Attila énekszólójával.

 

Január 17. (vasárnap)

11.00 Soharóza Kiskomp az Átlátszó Hang Fesztiválon - Online workshop gyerekeknek, korhatár nélkül (Zoom)
18.00 CentriFUGA feat. Szűcs Dóra Ida (ONLINE FUGA közvetítés)

ATEMPO.sk